Ion Creangă, mare scriitor, pedagog și figură principală a literaturii române, a fost omagiat miercuri, 1 martie, la 186 de ani de la naștere, în orașul Bălți din Republica Moldova.
Astfel, elevii Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți , profesori, precum și conducerea celor două instituții de învățământ s-au adunat la o festivitate de omagiere a marelui scriitor.
Elevii au prezentat în cadrul evenimentului, desfășurat în Sala Polivalentă a Universității de Stat „Alecu Russo”, detaliile bibliografice, opera și personalitatea literară a lui Ion Creangă, dar și un program artistic care a inclus, pe lângă o serie de piese muzicale, recitarea unor fragmente din piesele autorului, și punerea în scenă, cu ingeniozitate și o prestație scenică deosebită, a operei „Amintiri din copilărie”.
În alocuțiunea sa, Anatol Moraru, directorul colegiului, a arătat că un creator precum Creangă se ivește o singură dată în istoria unui popor, și atunci numai într-un moment de grație. Opera crengiană este o adevărată capodoperă, fiind expresia uimitoare a bunului-simț și a unui suflet elementar, încremenit în formule neschimbătoare și eterne, Creangă fiind primăvara literaturii noastre, literaturii române.
Și Petrișor Dumitrescu, consulul general al României la Bălți, a participat, la invitația Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din municipiul Bălți, la acest eveniment.
Astfel, el a vorbit în discursul său despre cooperarea fructuoasă pe care oficiul consular o are cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” și Colegiul Pedagogic „Ion Creangă”, aducând un elogiu întregului corp profesoral. Totodată, consulul general al României la Bălți, a reliefat rezultatele foarte bune la învățătură ale elevilor, în timpul scurt de la înființarea colegiului, în anul 2019.
Petrișor Dumitrescu a mai evidențiat „implicarea oficiului consular în sprijinirea procesului de învățământ și a remarcat atât efortul profund depus în procesul de șlefuire a educației tinerei generații, cât și nevoia de continuare a demersurilor și a investițiilor pentru asigurarea unui viitor stabil și prosper în R. Moldova.
De asemenea, oficialul a reiterat că România rămâne, în continuare, cel mai onest partener, susținând plenar parcursul european al Republicii Moldova și oferă un sprijin amplu și pentru dezvoltarea educației.
În acest context, consulul general al României la Bălți i-a îndemnat pe elevi să depună toate eforturile pentru valorificarea întregului potențial de cunoaștere, pentru dezvoltarea individuală și a comunităților din care fac parte.
Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți reprezintă un remarcabil promotor al valorilor românești, care pregătește viitorii pedagogi și colaborează cu instituțiile similare din România.
Manifestarea de omagiere a lui Ion Creangă a adus din nou în prim-plan valorile culturale inestimabile ale poporului român și a reliefat dorința tinerilor de a le cunoaște, valorifica și a le promova în rândul societății.