O delegație parlamentară din România, condusă de senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a avut o întâlnire de lucru în Bulgaria cu reprezentanții rudarilor vorbitori de limbă română din regiunile Târnovo, Razgrad, Ruse și Varna.
Potrivit acestora, rudarii vorbitori de limbă română din Bulgaria sunt peste 600 000 de persoane, reprezintă o minoritate cultural-lingvistică silențioasă, existența lor nefiind recunoscută oficial de către statul bulgar.
În cadrul discuției cu membrii delegației parlamentare de la București, rudarii românofoni din Bulgaria au solicitat implicarea României în procesul de obținere a dreptului de a avea școli cu predare în limbă română, dar și biserici în care slujbele să fie oficiate în limba lor maternă.
Aceștia au mai reclamat presiunile care se fac asupra lor pentru a se declara țigani/rromi și stigmatul care se aruncă asupra lor în cadrul societății bulgare.
Rudarii au menționat că pe lângă sprijinul politic și diplomatic al statului român, solicită implicarea României în ajutorul direct prin construcția de grădinițe, școli și biserici în „care limba să fie limba lor maternă, limba română”.
Potrivit Legii cu privire la sprijinul acordat românilor de pretutindeni, ei aparțin filonului cultural și lingvistic românesc și sunt îndreptățiți să primească, la cerere, susținerea statului înrudit România.
Astfel, în cadrul discuțiilor de la Ruse, părțile au fost de acord că „statul român nu trebuie să-i abandoneze, iar în perspectivă ei să fie recunoscuți ca rudari vorbitori de limbă română, inclusiv de către autoritățile bulgare”.
Menționăm că din delegația parlamentară din România, condusă de senatorul Claudiu Târziu, au mai făcut parte vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, deputatul Boris Volosatîi, senatorii Marius Humelnicu și Gheorghiță Mândruță și consilierii parlamentari Vlad Cubreacov și Eugen Popescu.