Actualul contract pe care Moldovagaz îl are cu gigantul rus Gazprom nu este respectat „întru totul”, dar acum nu se pune problema rezilierii acestui document. Declarații în acest sens au fost făcute de Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova.
„Nu se pune problema renegocierii contractului cu Gazprom. Nu se respectă nici prevederile actualului contract întru totul. Gazprom invocă că nu am reușit la timp acel audit, nu s-a găsit o soluție pentru datoriile acumulate și ei consideră că sunt în drept să nu respecte în totalitate prevederile contractuale”, a declarat Parlicov în cadrul unei emisiuni de la TVR. Moldova.
În acest context, el a remarcat că respectivul contract este „într-un echilibru instabil”.
„Niciuna dintre părți nu și-a respectat în totalitate prevederile contractuale, dar contractul funcționează și despre revenirea la masa discuțiilor pentru renegociere are rost să discutăm după rezolvarea acelor divergențe care s-au acumulat. Să ducem auditul până la capăt, să punem pe masă datoriile, după aceea putem discuta”, a explicat ministrul Energiei de la Chișinău.
Astfel, Victor Parlicov a menționat că, în prezent, 50% din acțiunile companiei Moldovagaz sunt deținute de concernul rus Gazprom.
„Gazprom mai administrează încă 14% care este cota regiunii transnistrene, În total, Gazprom are aproape două-treimi din acțiunile Moldovagaz. Deci, juridic, Gazprom deține 50% din acțiunile Moldovagaz”, a adăugat el.
Referitor la prețul gazelor și la sursele de aprovizionare, ministrul Energiei de la Chișinău a precizat că acestea au fost politizate.
„Subiectul gazelor nu exercită așa influență majoră în cadrul economiei cum este prezentat în spațiul public. Asta a făcut parte din agenda Rusiei pentru a crea impresia că bunăstarea în Republica Moldova depinde de gaz și de prețul gazelor. Această iluzie a fost în mare parte dezavuată și nu este vorba numai de R. Moldova. UE s-a trezit brusc că nu mai are 40% din gaze care veneau de la Gazprom și nu a colapsat. S-a dovedit că există viață și după Gazprom. Importanța gazului în economie este mai mică decât apare în spațiul public”, a remarcat Victor Parlicov.
Amintim că, în luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. Ulterior, concernul rus a încălcat prevederile contractuale și a decis unilateral să reducă cu 60 la sută livrările de gaze către Republica Moldova.