Miniștri, deputați, istorici și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului au marcat Unirea Basarabei cu Țara printr-o reuniune organizată la Chișinău, în sala în care acum 105 ani Sfatul Țării a votat unirea.
„Tot ce înseamnă cultură, artă românească circulă neîngrădit dincolo și dincoace de Prut. Mai mult de atât, oamenii așteaptă de la noi să facem ceea ce au făcut cei pe care îi pomenim astăzi. R. Moldova are nevoie de România, are nevoie de Europa, iar drumul Moldovei spre Europa va fi cu mult scurtat printr-o unire cu România. Sigur că este un vis, sigur că este un deziderat pentru care trebuie lucrat mult și înțelept, dar suntem cred că suntem mai aproape ca niciodată de acest lucru”, a declarat ministrul Culturii de la București, Lucian Romașcanu.
Un mesaj de felicitare a avut și deputatul din România, Daniel Gheorghe, președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Parlamentelor României și R. Moldova.
„România și R. Moldova, cele două state românești au datoria de a crede în reîntregire. Suntem o singură națiune, nimic nu trebuie să ne despartă. Mă bucur că suntem aici în Sala Sfatului Țării, un loc unde acum 105 vorbeau Alexandru Marghiloman, Ion Inculeț, Constantin Stere, Ion Pelivan, Ion Buzdugan, Pantelimon Halippa”, a adăugat acesta.
În cadrul reuniunii denumite simbolic „Lecție de istorie și demnitate a anului 1918: Unde-s doi puterea crește…” reprezentanții Asociației Istoricilor din Moldova „Alexandru Moșanu” au cerut ca ziua de 27 martie să fie decretată, după exemplul României, Zi națională în R. Moldova, iar clădirea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, în sala căreia acum 105 ani Sfatul Țării a votat pentru revenirea Basarabiei la România, să fie numită Palatul Unirii.