Republica Moldova, Estonia, Polonia, Letonia, Cehia, Lituania, Slovacia și Ucraina au adresat o scrisoare deschisă către marile companii din domeniul IT prin intermediul căreia au solicitat sprijin în lupta împotriva dezinformării.
Inițiativa aparține Republicii Moldova, iar semnatarii sunt premierii celor opt state, care au fost afectate de războiul informațional al Rusiei.
„Democrațiile din întreaga lume luptă împotriva dezinformării care ne subminează pacea și stabilitatea. Pentru a ieși învingători din această luptă, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră. Platformele tehnologice pe care le gestionați au devenit câmpuri de luptă virtuale, iar puterile străine ostile le folosesc pentru a răspândi narațiuni false care contrazic relatările unor instituții mass-media veridice. Dezinformarea este una dintre cele mai de anvergură arme ale acestora în atingerea unor obiective strategice maligne”, se arată în scrisoarea respectivă.
Semnatarii scrisorii au mai subliniat că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova se află în epicentrul unui război informațional, iar celelalte state semnatare sunt expuse aceluiași risc.
Potrivit acestora, rețelele sociale au devenit canale de răspândire a unor informații false și manipulatoare, iar anunțurile contra plată sunt utilizate adesea pentru a îndemna la acțiuni de protest plătite, pentru a aduce violența în stradă și pentru a destabiliza guverne.
„Marile companii ar trebui să demonstreze vigilență pentru a nu fi utilizate ca platforme de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propaganda sau dezinformarea care promovează agresiunea, justifică crimele de război, crimele împotriva umanității sau alte forme de abuzuri. Marile companii ar trebui să intensifice cooperarea și angajamentul cu o gamă largă de părți interesate: guverne, societate civilă, experți, mediul academic, mass-media independentă și rețelele de verificatori de fapte și informații”, au mai spus prim-miniștrii Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Moldova, Slovaciei și Ucrainei.
În acest sens, premierii celor opt state au venit cu o serie de recomandări care ar putea soluționa aceste probleme. Printre aceste acțiuni concrete se numără utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați.
„Acesta este un apel la acțiune, deoarece manipularea și interferența malignă străină, inclusiv campaniile de dezinformare reprezintă o amenințare la adresa democrației, a stabilității și a securității noastre naționale. Marile companii de tehnologie au puterea de a fi aliați vitali în efortul nostru comun de a combate atacurile informaționale ostile împotriva democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli. Vă îndemnăm să vă uniți forțele cu guvernele democratice și cu societatea civilă și să lucrați împreună pentru a proteja integritatea informațiilor și pentru a asigura securitatea societăților noastre” , se mai arată în scrisoare.