Asociația Promo-LEX de la Chișinău a transmis un mesaj la 14 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, în care a remarcat că până acum nimeni nu a ajuns la pușcărie pentru abuzurile comise.
Potrivit sursei citate, în urma evenimentelor din luna aprilie 2009, rolul jucat de societatea civilă în vederea stopării fenomenului de instaurare a unei stări generale bazate pe forță și teroare a fost unul determinant.
„- În urma monitorizării situației, au fost elaborate o serie de rapoarte și studii, datorită cărora comunitatea internațională a obținut probe clare despre abuzurile și ilegalitățile autorităților.
– Deși încălcările admise în data de 7 aprilie 2009 deveneau vizibil incontestabile, reacția organelor de drept s-a prezentat a fi anomală – trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat
– În pofida atentatelor vădite aduse la adresa Demnității Umane, nici despăgubirea proporțională a victimelor nu a fost aplicată și nici sancționarea privativă de libertate nu a fost dispusă”, a remarcat asociația.
Promo-LEX, în aprilie 2009, a fost una din organizațiile societății civile care s-a implicat activ pentru a apăra drepturile victimelor torturii.
Iată câteva date despre acțiunile întreprinse de asociație după evenimentele din 7 aprilie 2009:
Menționăm că la 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în centrul orașului Chișinău pentru a cere o viață mai bună, fără comuniști. În scurt timp, protestele pașnice au devenit violente și o ploaie cu pietre a distrus clădirile Parlamentului și Președinției.
Chiar dacă, în zilele următoare, au avut loc sute de rețineri și a fost ucis, cel puțin, un om, societatea nu a aflat nici până astăzi cine și cu ce scop a organizat evenimentele respective.