“Printre neamurile fără noroc, ne numărăm în frunte noi, românii. Ca să supravieţuim în Istorie, ne-am istovit mai mult decât s-au cheltuit alte neamuri ca să cucereasca pământul …”
(Mircea Eliade – “Teroarea istoriei” şi destinul României)
Sfinte, vii, rămân şi astăzi cuvintele din greutatea sufletească a celebrului scriitor român, Mircea Eliade, pictate cu cerneală în relieful hârtiei albe, asupra căruia încercă să creeze un acoperiş, sub care ploua cu lacrimi pe harta ruptă, istovită de «vicisitudinile istoriei românilor». Evoluţia fiinţei umane nu este altceva decât un drum prin care se încearcă o revenire neîncetată la frumuseţea pierdută… . Astfel, celebrul scriitor a reuşit să adune petalele pictate din suferinţa inimii, într-un buchet numit «… pe drept cuvânt o catastrofă de incalculabile consecinţe pentru Istoria Romanilor».
«Cunoașterea este cel mai nobil scop la care suntem chemați», spune Ieromonahul Savatie Baștovoi, aşa precum Leonardo Da Vinci a scris la timpul său «Cu cât cunoaștem mai mult, cu atât iubești mai mult», aceste sunt adevăruri care nu se modifică în timp, nici sub ploaie, vânt sau arşiţă, nici în funcţie de exercitarea puterii politice. Totuşi, mă întreb, aceste adevăruri sunt linii directoare ale pragmatismului ori ale liberalismului idealist în relaţiile dintre naţiuni? (…) Ori să cred că «Cele ce ochiul n-a văzut, şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El» (I Cor.2,9). Eu, cu ochii nu l-am văzut, şi nici urechile nu l-au auzit dar odată cu cunoaşterea creaţiilor scrise de celebrul scriitor, Mircea Eliade, pentru a fi moştenite în veci de civilizaţia universalismului terestru, la inima şi conştiinţa mea s-au suit. Astfel, vizibi şi auzit este, că prin cultură se educă personalităţi.
În zilele de 30 – 31 martie 2012 suntem invitaţi în capitala românilor din Est, Chişinău, de către Centrul de Cultură «Călin Postolachi» în colaborare cu Liceul Teoretic «Mircea Eliade» şi Biblioteca Publică «Onisifor Ghibu» la Manifestările cultural-ştiinţifice MIRCEA ELIADE, la cea de-a XVIII-a ediţie, cu genericul «Dacă în viaţa omului va apărea ceva nou şi măreţ, va apărea din spirit; dacă vrem să perfecţionăm omul, trebuie să facem desăvîrşit spiritul său. Toate valorile se află în el. … Dacă spiritul s-ar schimba, s-ar schimba dintr-o dată toată viaţa. … Toate chestiunile – naţionale, sociale, morale – sînt, în fond, chestiuni sufleteşti, chestiuni spirituale. Schimbîndu-se lăuntricul, se schimbă exteriorul, reînnoind sufletul, se reînnoieşte lumea.». Aceste chestiuni sufleteşti scrise de Giovanni Papini, au fost chestiuni reliefate şi în sufletul celebrului scriitor Mircea Eliade.
«… Am facut parte dintr-o Românie de trei ori mai mare decât Dacia, si «vicisitudinile istoriei» au sfărâmat-o definitiv; o mâna de macedoneni trebuie să platească şi astăzi, cu lacrimi şi sânge, nenorocul de a se fi născut Români.
Toata lumea e de acord ca Dacii se aflau aşezaţi pe pământul nostru cu cel puţin o mie de ani înainte de Christos, si cu toate acestea am fost singurul popor european căruia i s-a contestat dreptul de a stăpâni ţara pe care au locuit-o moşii şi strămoşii lui.
Istoria Neamului Românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie.
Ne-am alcatuit într-un uragan şi am crescut în vifor. Popor de frontiera, luptăm şi muream pentru toţi. Muream, mai ales, platind miopia si neghiobia altora.»
(Mircea Eliade – “Teroarea istoriei” si destinul Romaniei)
Începând cu anii 1995, Manifestările cultural-ştiinţifice MIRCEA ELIADE se desfăşoară continuu, fac parte din demersul cultural ştiinţific «Educarea personalităţii prin cultură», iniţiat şi promovat din nobleţea frumoasă a profesoarei de limba şi literatura română, Veronia Postolachi, Preşedinta Centrul de Cultură «Călin Postolachi», cu o remarcabilă carieră profesională, şi posesoare a medaliei «Mihai Eminescu» (26 august 1999) pentru merite deosebite în activitatea pedagogică, a medaliei comemorative «George Enescu» (27 mai 2005) etc.
Rezonanţa acestor manifestări cultural-ştiinţifice MIRCEA ELIADE, se regăseşte în ecourile din presă (din păcate doar în stânga râului Prut, deoarece, o bună parte din presa din dreapta Prutului, este una „reticentă” faţă de manifestările culturale, politice, catalogându-le drept „sensibile” pe cele din stânga Prutului…) care confirmă autenticitatea activităţilor în armonie cu expoziţii de pictură, a Medalioanelor literare etc.
Programul general cuprinde următoarele manifestări:
30 martie, vineri – 14:30 Vernisaj fotografic «Eliade – mai actual ca oricînd»
Biblioteca «O. Ghibu»
– 15: 00 Festivitatea de deschidere a Manifestărilor
Biblioteca «O. Ghibu»
– 15:15 Simpozion, comunicări, recital de poezie
Biblioteca «O. Ghibu»
– 17:30 Interviuri, dialoguri
– 18:00 Depunere de flori la bustul lui Mircea Eliade
A. Cristina Sibov, Liceul «Mircea Eliade», Chişinău «Necesitatea operei lui M. Eliade»
Valeria Railean, Liceul «Mircea Eliade”, Chişinău «M. Eliade – modelul adolescentului dintotdeauna»
B. Invitaţie la lectură:
Gabriela Cernalev, Liceul «Mircea Eliade”, Chişinău «Huliganii” de M. Eliade»
C. Debut la Manifestări: Daniel Paraschiv, Chişinău cl. a VI-a, Liceul «Mircea Eliade»,
Giovanni Papini văzut de M. Eliade
31 martie, sîmbătă – Program liber, excursii
Este important de menţionat că prin realizarea obiectivelor propuse pentru Manifestările cultural-ştiinţifice MIRCEA ELIADE, va contribui la implementarea tendinţei de intelectualizare a societăţii româneşti. Prin transpunerea în viaţă a obiectivelor propuse, se va obţine diminuarea indiferenţei faţă de valorile spirituale, creşterea interesului pentru cultură, conştientizarea propriului aport la facerea istoriei, la propagarea operelor de artă. Se va obţine creşterea coeficientului de participare a tinerei generaţii la reconfigurarea societăţii, la rezolvarea problemelor naţionale, sociale, morale.
Se va facilita accesul la informaţie, cărţi şi diferite materiale destinate cerinţelor de ascensiune spirituală. În cadrul acestor manifest[ri, va fi acumulată o experienţă de interacţiune cu părinţii, bibliotecarii, poeţii, pictorii, muzeografii, criticii literari, criticii de arte plastice, elevii şi studenţii, reprezentaţii presei, radioului. Antrenarea adolescenţilor în propagarea culturii va transforma Centrul de Cultură «Călin Postolachi» într-un spaţiu al comunicării, al dialogului, al activităţilor menite să pună în valoare potenţialul intelectual al tinerei generaţii. Antrenarea activă a beneficiarilor acestor manifestări culturale, va permite crearea unui nucleu capabil să genereze evenimente culturale captivante,menite să implementeze dezideratul incontestabil: «Cultura înseamnă libertate» (Shiller).
Astel, cu siguranţă naţiunea română va supravieţui în Istoria universalismului cultural, şi, nici o altă naţiune străină nu va avea drepul samovolniciei, de a ne schimba istoria, drapelul (…), crea horsturi şi grabine pe pâmânturile românilor, de a ne dicta şi impune legi împotriva voinţei noastre or, să ne spună: ce poate fi mai bun pentru noi, românii!?
Atunci românul liber în cuget, liber în creaţie va scrie, … având un nour alb aşternut la picioare, înbrățișarea căldă în bătaia vântului va făuri cristale trandaferii de nea în zi de vară, va strânge mireazma florilor din toate parfumurile lumii, va țese năframă din raza Soarelui, va înpleti coronițe din lăcrămioare cu ciucuri de perle în frumoasa primăvară … .
Pentru INFOPRUT
Drd LARISA N. HAREA, Ştiinţe Politice – Relaţii Internaţionale, SNSPA, Bucureşti.
Preşedinta ONG CADMUS, Chişinău.
Bursieră a ICR (2010)
Sursa imagine: Inconstantin.ro