Pe 13 mai, în muzeele din România şi Republica Moldova va avea loc Noaptea Muzeelor, eveniment care va aduce publicului expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive.
„Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org”, au transmis organizatorii.
În ediția din acest an vor fi organizate peste 200 de evenimente, dintre care multe premiere, care acoperă 28 de judeţe din România şi Bucureştiul, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul.
„Momentan, pe harta-program a Bucureştiului sunt 49 de atracţii – 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România, noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.
Invitatul special al acestei ediţii este War Childhood Museum („Muzeul Copilăriei în Vreme de Război”), faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului.
Ediţia 2022 a Nopţii Muzeelor a fost prezentă în 260 de muzee şi spaţii culturale din peste 90 de localităţi, care au acoperit geografic 39 de judeţe. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul oraşului erau pline de oameni care aşteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit.