Republica Moldova ocupă locul 28 printre 180 de state în clasamentul libertății presei, iar România se află pe poziția 53. Astfel arată datele organizației „Reporteri fără frontiere”, care a publicat Indicele privind libertatea presei pentru anul 2023.
Republica Moldova cu un indice de 73,47 a urcat 12 poziții în topul privind libertatea presei față de anul 2022, când s-a clasat pe locul 40.
„Mass-media din R. Moldova este extrem de polarizată, ca și republica însăși, care este marcată de instabilitate politică și influență excesivă a oligarhilor. Mass-media majoră, precum TV6, NTV Moldova și Prime TV, sunt în mâinile liderilor politici. Imperiul media construit de fostul miliardar și șef al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc și-a pierdut influența și a fost rapid înlocuit de un nou holding media legat de Partidul Socialiștilor pro-rus și, mai recent, la partidul condus de Ilan Șor, un oligarh pro-Kremlin care a plecat în exil autoimpus pentru a scăpa de urmărirea penală pentru acuzații de corupție. Licențele a șase canale TV pro-ruse au fost totuși suspendate în decembrie 2022”, au notat experții organizației „Reporteri fără frontiere”.
La rândul său, România ocupă locul 53 în clasamentul libertății presei, înregistrând un scor de 69,04 puncte din maximum de 100. Anul trecut țara s-a poziționat pe locul 56.
„România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și politicos, oferind un teren fertil pentru investigații puternice de interes public. Cu toate acestea, lipsa de transparență a finanțării mass-media, în special din fonduri publice, precum și dificultățile pieței subminează fiabilitatea informației și încrederea în mass-media”, se arată în raport.
Ucraina ocupă poziția 79 în acest clasament. Belarus se află pe locul 157, iar Rusia – pe 164.
Indicele libertății presei este condus de Norvegia, Irlanda, Danemarca, Suedia și Finlanda. La coada clasamentului se află Coreea de Nord, China, Vietnam și Iran.
Menționăm că astăzi, 3 martie, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. Indicele privind libertatea presei în lume este întocmit anual de organizația internațională „Reporteri fără frontiere”. Scopul este de a compara nivelul de libertate a presei de care se bucură jurnaliștii și instituțiile media din 180 de state.