Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță un record absolut de 311 evenimente culturale înscrise la Noaptea Muzeelor 2023, ce se va desfășura sâmbătă, 13 mai, într-o ediție comună România – Republica Moldova.
„Anul acesta, Noaptea Muzeelor aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existență: am contabilizat 297 din România și 14 din Republica Moldova, până acum. De la Chișinău la Aiud și de la Palanca la Roșiorii de Vede, o întreagă constelație culturală a fost trasată, în care sunt prezente în primul rând muzeele – cărora vreau să le mulțumesc în mod special pentru implicare, dar și spații și proiecte prietene ale Nopții Muzeelor, care vor întâmpina publicul cu sute de experiențe și activități, diverse și interactive, adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale. Menționez că numărul înscrierilor la această ediție va tot crește până pe 13 mai, deoarece primim în continuare solicitări de la muzee sau entități culturale”, a declarat Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor, citat de Agerpres.
Cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în Republica Moldova în 14 muzee: 5 instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele 4 mari muzee naţionale, dar şi 9 muzee de pe cuprinsul a 5 raioane.
În România, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe.
Pe lângă Bucureşti, Noaptea Muzeelor 2023 are un record de muzee şi spaţii deschise la Târgu Mureş, unde 28 de evenimente îşi aşteaptă publicul, urmat de oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov.
În Capitală, de sâmbătă de dimineaţă până noaptea târziu, publicul se va putea bucura de aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale, spaţii ale teatrelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee şi festivaluri de muzică.
Invitatul special al Nopții Muzeelor 2023 este un muzeul fenomen la nivel mondial, „War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război”, care se află în premieră în România.
Expoziția sa va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, începând cu ora 16,30, de pe 12 mai până pe 12 iunie. Expoziţia se intitulează „Listen/Ascultă” şi reprezintă o abordare curatorială inovatoare şi un parcurs expoziţional extrem de emoţionant, ce se construieşte în jurul obiectelor şi mărturiilor copiilor afectaţi de război.
„După războiul din Bosnia, au apărut sute de proiecte prin care s-a încercat documentarea sa, din diferite perspective, de la cele ale politicienilor până la cele ale jurnaliştilor, medicilor etc., dar nimic din perspectiva copiilor. Pentru că fac parte din această generaţie care a crescut în timpul războiului, am vrut să acopăr această pagină goală, prin documentarea şi prezentarea experienţelor copiilor aflaţi în zone de conflict şi aşa s-a născut acest muzeu. De asemenea, prin „World Childhood Museum” am vrut să schimb percepţia generală asupra copiilor în timpul războaielor. Copiii în vreme de război sunt percepuţi în general ca o parte pasivă, absolut vulnerabilă, dar WCM îşi doreşte să sublinieze şi rezistenţa şi creativitatea copiilor, capacitatea lor de a-şi transforma vieţile, ale lor, dar şi ale celorlalţi”, a spus Jasminko Halilovic, fondator al „War Childhood Museum”.
La Bucureşti vor fi expuse poveşti şi obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar şi ale copiilor ucraineni refugiaţi în România.
La prima participare în cadrul Nopţii Muzeelor, ediţia cu numărul 19, se află Ateneul Român, Muzeul Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitaţii „Historic”, atelierele de desen şi arhitectură pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni”, împreună cu MNRL şi MAM Studio la Muzeul „Anton Pann” şi multe altele.
Ca în fiecare an, Romanian Design Week (12 – 28 mai) se alătura Nopţii Muzeelor şi îi dă o notă aparte de creativitate, iar Societatea de Transport Bucureşti suplimentează linia 361 cu un autobuz dedicat evenimentului, care va circula gratuit între orele 19,00 şi 3,00 pe 13/14 mai.
Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind anticipat şi primit de public cu mare entuziasm de fiecare dată.
Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală şi programul evenimentelor din 13 mai sunt disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor – https://noapteamuzeelor.org/, precum şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate.