Republica Moldova și România au nevoie de cât mai multe acorduri de înfrățire și colaborare, în contextul problemelor stringente cu care se confruntă R. Moldova cum sunt migrația, depopularea țării și urbanizarea. Concluzia aparține studenților din România și R. Moldova, care au realizat un studiu în acest sens.
Subiectul a fost discutat astăzi, 16 mai, în contextul în marcării raptului de la 1812, când partea de est a Moldovei a fost ocupată de Imperiul Rus, scrie Radio Chișinău. În opinia tinerilor, o modalitate de reparare a acestei nedreptăți istorice ar fi acordurile de înfrățire și de colaborare dintre localitățile din România și R. Moldova.
„Noi ne dorim apropierea R. Moldova de România și de lumea civilizată Europeană. Încercăm astfel să reparăm o nedreptate istorică și încercăm să aducem alături localitățile din stânga și dreapta Prutului așa cum au fost cândva”, a subliniat vicepreședintele Ligii Studenților din Iași, Mihai Purici.
Studenții menționează că nu există ghiduri concrete de înfrățire în așa fel încât primarii de pe ambele maluri ale Prutului să cunoască toate detaliile legislative și tehnice.
„Noi dorim să venim atât în sprijinul guvernului de la București cât și în sprijinul Guvernului de la Chișinău, pentru a facilita aceste acorduri de înfrățire. Ne-am asumat să semnalăm orice derapaje și să colaborăm cu autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului ca să ne asigurăm că fondurile care vin din România nu sunt deturnate în scopuri de imagine politică. Ceea ce ne propunem noi în perioada următoare va fi să determinăm localitățile din R. Moldova de a căuta parteneri în România. De aceea, chiar facem un apel la primari să ne contacteze pe paginile noastre de Facebook”, a accentuat președintele Ligii Studenților de la Iași, Silvian-Emanuel Man.
În 2018, autoritățile de la București au aprobat legea privind finanțarea proiectelor propuse de autoritățile publice locale din R. Moldova. Legea prevede că autoritățile administrației publice locale din România pot aproba finanțarea unor proiecte propuse de către autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova în baza acordurilor de înfrățire și de cooperare.