Armata din Republica Moldova are „suficiente forțe și mijloace pentru a face față la provocările care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc staționat ilegal pe teritoriul republicii”. Asigurări în acest sens au venit din partea lui Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău.
Astfel, fiind întrebat dacă Armata Republicii Moldova este cababilă să apere hotarele statului în cazul unei presepuse agresiuni externe, oficialul de la Chișinău a subliniat că în prezent probabilitatea unei agresiuni cu caracter militar direct împotriva Republicii Moldova este scăzută.
„Forțele armate ale Republicii Moldova au suficiente forțe și mijloace pentru a face față la provocările care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc staționat ilegal pe teritoriul republicii. Ce ține de orice alt scenariu, doresc să menționez că actualmente, probabilitatea unei confruntări militare sau agresiuni cu caracter militar direct împotriva Republicii Moldova este puțin probabil. Ceea ce ne face pe noi să folosim acest timp pentru o sporire a capacităților operaționale, pentru instruirea trupelor, pentru consolidarea capacității de apărare, pentru pregătirea rezervei şi umane și tehnico-materiale necesare”, a declarat Anatolie Nosatîi în cadrul unui interviu pentru Radio România Actualități.
Ministrul Apărării de la Chișinău s-a referit și la relația Republicii Moldova cu NATO.
„Decizia privind aderarea Republicii Moldova la NATO depinde de cetățenii Republicii Moldova. Când va fi decizia aceasta luată, vom discuta concret despre planul de aderare”, a menționat ministrul.
Potrivit lui Anatolie Nosatîi, implementarea obiectivelor de interoperabilitate cu Alianța Nord-Atlantică a fost o prioritate pentru forțele armate ale Republicii Moldova.
„Ne-am axat pe instruire militară la toate categoriile, ne-am reorganizat structurile, ne-am reorganizat pregătirea conform standardelor occidentale. Desfășurăm exerciții pe teritoriul național și în alte state, ceea ce ne permite ca militarii să-și însușească și să antreneze acele standarde care ne permit să acționăm într-un mod organizat, la un nivel corespunzător cu partenerii nu doar din Alianța Nord-Atlantică, dar și din alte țări cu care avem parteneriate durabile”, a precizat ministrul Apărării de la Chișinău.
El a mai remarcat că „a fi neutru nu înseamnă să fii vulnerabil, nu înseamnă să fii izolat, nu înseamnă că nu trebuie să fii solidar cu alte națiuni, cum ar fi cazul Ucrainei și nu înseamnă că nu trebuie să-ți dezvolți sistemul național de apărare”.