Preşedintele României, Klaus Iohannis, susține că aderarea Republicii Moldova la UE poate fi realizată în câţiva ani „dacă toată lumea se străduieşte”, atenționând totuși că negocierile în acest sens sunt „foarte complexe”.
Astfel, fiind întrebat, în cadrul unei declarații de presă în marja reuniunii Comunității Politice Europene, cum evaluează șansele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană până în anul 2030, el a remarcat că „nu trebuie să ne facem iluzii”.
„Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru și ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanția că toată lumea se află pe aceeași treaptă. Eu am spus-o și în deschidere, eu îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta și ajutăm administrația din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri. Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administrația din Moldova și de felul cum la Bruxelles sunt văzuți pașii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat. Știm însă din experiența noastră că durează ani de zile”, a explicat președintele României.
El a mai afirmat că „dacă toată lumea se străduiește, atunci se poate realiza în câțiva ani, dar, uitați-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suișuri și coborâșuri”. „Eu sper foarte mult ca administrația din Republica Moldova să rămână pe un suiș constant”, a subliniat Klaus Iohannis.
Menționăm că Republica Moldova a găzduit astăzi, 1 iunie, Summitul Comunității Politice Europene. La reuniune au participat circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni care au discutat aspecte importante despre securitate și pace, dezvoltarea infrastructurii economice și sociale în spațiul european și reziliența în fața amenințărilor produse de războiul din Ucraina.
Totodată, participanții au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării angajamentelor asumate în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.