Orchestra Operei Naționale București a susținut marți, 6 iunie, un concert extraordinar la Sala cu Orgă din Chișinău.
Astfel, publicul din Republica Moldova a asistat la interpretarea, în premieră la Chișinău, a trei lucări emblematice ale marelui compozitor român Ciprian Porumbescu: opereta „Crai Nou”, „Balada pentru vioară și orchestră” și „Rapsodia Română”.
Evenimentul susținut de Orchestra și Corul Operei Naționale București, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, face parte din programul aniversar „Ciprian Porumbescu”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.
Aflat sub Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis, programul a primit la începutul concertului și diploma oferită de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.
„Înaltul Patronaj al președintelui României vrea să spună și că aceasta este o formă de solidaritate și de sprijin pentru Republica Moldova pentru că simțim că drumul european al Republicii Moldova stă pe temeliile limbii, tradițiilor și istoriei noastre comune și nu poate să stea altfel decât cu sprijinul necondiționat al României pentru acest parcurs. Este simbolic că ne aflăm în această sală reabilitată cu fonduri de la Guvernul României și ne aflăm aici la doar câteva zile de la marea adunare din 21 mai, sau cum i-am spus eu, Ziua de Hram European al Republicii Moldova” a declarat acesta.
În deschiderea evenimentului, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a subliniat importanța acestui proiect, prin care și-a dorit să celebreze creațiile marelui compozitor Ciprian Porumbescu, la Chișinău, alături de Orchestra Operei Naționale București, o instituție de renume pentru cultura românească, condusă de dirijorul Daniel Jinga.
„Am reușit să aducem Opera Națională București pentru prima dată la Chișinău și am dorința ca în următorii ani să nu mai putem spune despre nici o instituție culturală românească că este pentru prima dată la Chișinău, dar până atunci fiecare să fi venit măcar o dată la Chișinău”, a mai adăugat secretarul de stat al DRRM.
Menționăm că anul 2023 a fost declarat anul Ciprian Porumbescu, pentru celebrarea a 170 de ani de la nașterea și comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului. Plecat din viață la vârsta de doar 29 de ani, tânărul compozitor a lăsat în urma lui o moștenire culturală de peste 250 de lucrări muzicale, printre care prima operetă a muzicii românești – „Crai Nou”, care a avut premiera la 11 martie 1882 și care a fost construită pe o veche legendă populară care spune că, atunci când apare pe cer Crai Nou (primul pătrar al lunii), tinerele fete care i se închină obțin îndeplinirea dorințelor.
Desfășurat sub Înaltul Patronaj al președintelui României, acesta reprezintă atât recunoașterea meritelor artistice ale programului, dar și rolul important pe care îl au marile noastre personalități în păstrarea și valorificarea unității de limbă, cultură și tradiții dintre România și Republica Moldova.
Concertul Operei Naționale București a contribuit la consolidarea dialogului cultural dintre cele două state și a susținut păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale, religioase și lingvistice românești din Republica Moldova.
Următorul eveniment cuprins în programul aniversar „Ciprian Porumbescu” la Chișinău, va fi un concert extraordinar Violoncellissimo, ce va avea loc pe 14 octombrie 2023.