Conflictul transnistrean nu va face parcursul Republicii Moldova mai ușor, dar acest subiect face parte din integrarea europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de Jānis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău.
Asfel, fiind întrebat în cadrul unui interviu dacă ar putea fi un impediment conflictul transnistrean pentru cursul european al R. Moldova, șeful delegației UE la Chișinău a menționat că subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic.
„Desigur că acest lucru nu va face parcursul mai ușor. Aceasta este una dintre problemele care evident există. Dar eu cred că R. Moldova are un punct de pornire bun, pentru că subiectul regiunii transnistrene face parte din integrarea europeană din punct de vedere practic. Pentru că avem Acordul Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) cu R. Moldova, care la fel este aplicat și în regiunea transnistreană. Și vedem la modul practic că două treimi din exporturile transnistrene se duc spre piețele din țările UE, ceea ce deja înseamnă că se integrează mult spre Uniunea Europeană. Dacă e să ne referim la următorii pași, unul ar ține de faptul că vor fi negocieri, atunci când vor începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, deci va fi un șir lung de negocieri și este probabil că acolo vor fi unele elemente, care vor viza și regiunea transnistreană. Dar cum vor evolua lucrurile – deja se va vedea pe parcurs. Negocierile întotdeauna durează ani de zile și asta este o realitate a tuturor state care își doresc să devină membre ale UE”, a afirmat Jānis Mažeiks pentru deschide.md.
Menționăm că Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat pe 1 iunie, în marja Summitului Comunității Politice Europene, că Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană. Potrivit oficialului european, Ciprul a devenit membru al UE având o problemă teritorială, iar R. Moldova poate, de asemenea, să facă acest lucru.