Republica Moldova va denunța alte două acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).
Este vorba de acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre CSI și acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine.
Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău au avizat astăzi pozitiv denunțarea celor două documente.
Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale CSI a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2003.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, în prezent, prevederile acestui acord sunt irelevante și nu mai pot fi aplicate pe teritoriul statului, reieșind din contextul în care, din anul 2021, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent cauzată de limitarea livrărilor de gaze și de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Totodată, acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine a fost încheiat la Minsk. Documentul a fost semnat de Azerbaidjan, Rusia, Armenia, Tadjikistan, Belarus, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Ucraina și Republica Moldova.
Potrivit Ministerului Culturii de la Chișinău, până în prezent, circa 90 % din prevederile acordului nu au fost implementate, iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document.
Menționăm că, anterior, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. De asemenea, Republica Moldova a denunțat între timp și alte acorduri cu CSI.