Bloggerul Emil Călinescu a prezentat câteva motive pentru care și publicul din România ar trebui să vizioneze cel mai de succes film lansat în Republica Moldova, „Carbon”, care a trecut recent Prutul.
Astfel, el a menționat într-un articol publicat pe blogul său că acest film a avut încasări record în Republica Moldova, devansând filme de mare succes precum Avatar.
„Continui cu o întrebare: este Carbon un film ROMÂNESC? Se vorbește românește, dar oare este de ajuns? Evident, întrebarea are un substrat: cât de români sunt cei de peste Prut? Și cât de multe știm noi despre războiul din Transnistria? Ajung la partea importantă: umorul moldovenesc. Ei stau bine la capitolul umor, stau bine la capitolul cinematografie, dar există un mare dar: cum înțelegem noi acest umor? Chiar regizorul filmului își pune întrebarea asta. Aici, la partea legată de umor, am un prim argument, unul solid, important: autoironia. Gândiți-vă că majoritatea celor care au lucrat la acest film, inclusiv actorii, au pe cineva care a luptat acolo, în Transnistria. Oamenii aceștia sunt de apreciat întâi și întâi pentru că au reușit să prezinte o realitate crudă pe un ton umoristic. În spatele umorului se ascund chestii importante, serioase, dar având în vedere modul în care au fost spuse, spectatorul iese din sala de cinema cu energie pozitivă și cu o bună dispoziție aproape contagioasă”, a spus Emil Călinescu.
Bloggerul a prezentat și rezumatul filmului, subliniind că este vorba despre povestea unui tractorist care află că va primi un apartament dacă se înrolează în armată, așa că vrea să meargă pe front.
„Nu știe ce se întâmplă acolo și ce pericole îl pândesc, el nu gândește în termeni de război, ci în termeni strict economici. Ca să ajungă pe front, el vorbește cu un vecin, consătean, și-l roagă pe acesta să-l ajute. Să-l ducă în armată. Însă pe drum, la capul satului (un sat aflat exact pe malul Nistrului, pe malul DREPT, deci partea moldovenească, nu separatistă), găsesc un mort. Un cadavru carbonizat, care nu poate fi nicicum identificat. Și de aici începe aventura, căci mortul se plimbă dintr-o parte în cealaltă a Nistrului, din biserică în primărie și înapoi și prin multe alte locuri. Nu vă zic exact traseul, nu vă spun nici unde ajunge într-un final cadavrul, toate astea le veți descoperi singuri”, se mai arată în articolul care poate fi citit integral aici.
Totodată, Emil Călinescu a remarcat că filmul „Carbon” ar putea fi comparat cu filmul „Moartea domnului Lazărescu”, adăugând că deși sunt multe diferențe, în proporție de 20-30% situațiile sunt asemănătoare.
Potrivit acestuia, „Carbon” este o comedie spumoasă, care spune într-o manieră amuzantă lucruri extrem de importante și de triste.
Filmul produs în Republica Moldova este inclus în acest an și în competiția oficială a TIFF 2023. Acolo, „Carbon” s-a văzut pentru prima oară în România, impresionând spectatorii. În acest context, Emil Călinescu și-a exprimat speranța că filmul „Carbon” va avea cifre bune și în România pentru că merită în primul rând „pentru puterea acelor oameni de autoironie”.
Menționăm că prima proiecție în România a celui mai de succes film lansat în Republica Moldova, „Carbon”, a fost primit miercuri seara, 14 iunie, cu o sală arhiplină și cu ropote de aplauze la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul ediției a 22-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Pelicula va intra în circuitul normal al cinematografelor din 7 iulie 2023, fiind distribuit în România de Transilvania Film.
Filmul „Carbon” a fost selectat ca propunere a Republicii Moldova pentru Premiile Oscar și a fost difuzat în peste 25 de orașe din 10 state.