Republica Moldova, România și Ucraina ar putea juca un rol important în rezolvarea conflictului transnistrean. Este opinia expertului ucrainean Mihailo Samus, director al New Geopolitics Research Network.
El a remarcat că după victoria Ucrainei împotriva Rusiei sau după încheierea fazei active a războiului, Kievul ar putea propune un alt format de reglementare a conflictului transnistrean.
„Problema regimului de ocupație de la Tiraspol este că s-a schimbat situația geopolitică a Rusiei. Rușii au pierdut și continuă să piardă influența în diferite regiuni ale globului, în Balcani, Moldova și alte regiuni, în Asia Centrală și Caucaz lucrurile încă nu sunt atât de vizibile, dar totuși. Înfrângerea Rusiei în Ucraina creează o situație diferită pentru regimul de ocupație din regiunea transnistreană. Este o situație când ai posibilitatea să-ți crești contingentul militar prezent pe teritoriul pe care îl controlezi și este cu totul altceva când președintele Zelenski, în timpul vizitei în Moldova, a spus că formatul 5+2 nu mai funcționează. Aceasta înseamnă că, după victoria Ucrainei împotriva Rusiei sau după încheierea fazei active a războiului, Ucraina ar putea propune un alt format de reglementare a conflictului transnistrean” a declarat Samus într-un interviu pentru TVR Moldova.
În acest context, sursa citată a afirmat că Rusia va avea foarte puține pârghii de a se opune scenariului respectiv. „Bineînțeles că Rusia se va opune la orice, dar dacă R. Moldova și Ucraina vor avea voință politică și, pe lângă ele, România și alte state care vor dori să se implice în procesul de garantare a integrității teritoriale a R. Moldova, atunci Rusia nu va putea să facă nimic. Aici vorbim de o cauză obiectivă, fizic Rusia nu va mai putea să-și consolideze contingentul din regiune, dar serviciile secrete rusești care acționează în regiune vor putea acționa, pot să aibă posibilitatea de a-și suplini statele de personal și acțiunile, însă fără posibilități de a-și suplini contingentul militar nu are șanse să acționeze” a mai spus expertul ucrainean.
Potrivit acestuia, cel mai important rol îl vor juca R. Moldova, România și Ucraina, care vor trebui să decidă formatul în care se va decide cum va evolua procesul de reintegrare a R. Moldova.
„Sigur ne dorim ca acest proces să se desfășoare fără acțiuni militare, nimănui nu-i trebuie asemenea acțiuni. Noi suntem sătui de război, noi nu am vrut niciodată acest război, cred că poporul R. Moldova poate rezolva acest conflict, iar Ucraina și România pot deveni garanți ai acestui proces. Rusia trebuie eliminată din această regiune, ea a demonstrat că poate doar să destabilizeze și să creeze probleme pe care ea ulterior nu dorea să le rezolve deoarece dacă în regiunea transnistreană nu ar fi fost probleme nici de Rusia nu ar fi fost nevoie” a spus Mihailo Samus.
Expertul ucrainean a mai afirmat că, în acest caz, R. Moldova ar merge spre Uniunea Europeană, alături de Ucraina și România, care deja este membru al UE și NATO.
„În acest caz se pune problema de ce este nevoie de Rusia, dacă noi din punct de vedere politic și de securitate suntem pe același câmp al UE, iar acei oameni care consideră că sunt diferiți de noi, cei care vrem în Uniunea Europeană, își pot realiza interesele în cadrul dialogului intern. Cel mai important este să nu fie implicații din partea Rusiei, deoarece Rusia poate avea doar rol distructiv” a conchis Mihailo Samus.