O expoziție cu genericul „Cămăși surori, simboluri vechi și noi” se desfășoară, în perioada 25 iunie-7 iulie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală de la Chișinău.
Astfel, vizitatorii pot admira vechile cămăși tradiționale cu altiță și replicile moderne ale acestora realizate de meșterițele populare.
Potrivit organizatorilor, în cadrul expoziției sunt reprezentate unele dintre cele mai vechi cămăși păstrate în patrimoniul muzeului și care au servit drept sursă de inspirație pentru șezători, în crearea noilor cămăși.
Lucrările expuse sunt doar câteva exemple din mai multe piese salvate de către meșterițele care activează în cadrul șezătorilor, pe lângă muzee. Cămășile vechi și noi prezintă o continuitatea artistică a actului istoric și perpetuare a tradițiilor de țesere a cămășii cu altiță.
Această expoziție este organizată în contextul Zilei Naționale a Portului Popular, marcată anual în R. Moldova, în ultima duminică a lunii iunie, dar și în contextul promovării dosarului ,,Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, înscris la 1 decembrie 2022 în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.