Republica Moldova va denunța participarea la Statutul Institutului Unificat de Cercetări Nucleare începând cu 1 ianuarie 2024, după ce Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat astăzi un aviz în acest sens.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, interesul instituțiilor de cercetare din R. Moldova de a delega, în ultimii ani, cercetători pentru efectuarea lucrărilor la Institut s-a diminuat de la șase cercetători în 2017 la trei în anul curent. De asemenea, laboratoarele de la Institutul de Fizică Aplicată cu tematica respectivă, care tradițional colaborau cu IUCN, nu mai există, sistându-și activitatea și grupurile de cercetători.
Prin urmare, Programul de Stat pentru anii 2020-2023 în domeniile cercetării și inovării nu conține programe pe tematica respectivă.
Cotizația calculată pentru R. Moldova la IUCN a crescut în ultimii ani de la 132,7 mii de dolari în 2018 la 202,4 mii de dolari în anul 2023.
Acordul de organizare a Institutului Unificat de Cercetări Nucleare a fost semnat la Moscova, în 1956, iar anul trecut avea 19 state membre. Scopul activității Institutului este desfășurarea cercetărilor teoretice și experimentale în domeniul fizicii nucleare de către oamenii de știință ai statelor membre.
De la declanșarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei, din componența Institutului s-au retras Ucraina, Cehia și Polonia, Slovacia și-a suspendat calitatea de membru, iar Bulgaria și România și-au suspendat participarea la activități.