Statutul de neutralitate al R. Moldova impune fortificarea capacităților de apărare, elaborarea unor soluții pentru a face față riscurilor și amenințărilor la adresa securității în contextul războiului hibrid purtat de Federația Rusă, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Vilnius, care a subliniat că a fi neutru nu înseamnă a fi slab din punct de vedere al securității, ci mai puternic.
„Am spus-o de fiecare dată, suntem perfect respectuoși față de neutralitatea constituțională a Republicii Moldova. Am spus-o ieri când am condus întâlnirea cu miniștrii de Externe din Republica Moldova, Georgia și Bosnia. Dacă o țară dorește să vină către NATO și se califică, suntem deschiși să discutăm. Dacă o țară decide să fie neutră, respectăm acest lucru. A fi neutru, spunea președinta Maia Sandu cu multă, multă corectitudine, a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab din punct de vedere al securității. Dimpotrivă, trebuie să fii mai puternic, dacă ești neutru. Uitați-vă la Elveția, de exemplu, uitați-vă chiar și la Irlanda, uitați-vă la alte țări în așa situații”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a mai afirmat că NATO este o alianță la care țările lumii vor să adere. Suedia, o țară care este neutră din anul 1812, a decis să adere la NATO din cauza comportamentului agresiv al Federației Ruse.
În perioada 11-12 iulie la Vilnius (Lituania) s-a desfășurat Summitul NATO. Liderii Alianței au convenit asupra unor decizii, care vor aduce Ucraina mai aproape de NATO, au ajuns la un consens în privința aderării Suediei la Alianța Nord Atlantică și au transmis un mesaj de sprijin pentru R. Moldova.