Agenţia rusă de presă INTERFAX relatează că în Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, la care a fost înregistrat un număr record de participanţi: 20 partide şi 19 candidaţi independenţi.
Conform INTERFAX, duminică în Republica Moldova vor fi deschise 2036 secţii de votare şi 75 în afara frontierelor acesteia, în state unde există comunităţi compacte de moldoveni. Circumscripţiile electorale au fost deschise la ora 07.00 şi vor fi închise la ora 21.00 (ora locală).
Aceste alegeri parlamentare anticipate sunt rezultatul unei crize parlamentare prelungite în Republica Moldova, care a apărut din cauza eşecului repetat de alegere a preşedintelui statului. Conform legislaţiei în vigoare a acestui stat, pentru a deveni şef de stat candidatul care a fost înaintat pentru această funcţie trebuia să acumuleze o majoritate parlamentară, ceea ce nu s-a întâmplat, relatează INTERFAX.
După alegerile parlamentare din 05 aprilie 2009 Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care s-a aflat la guvernare din anul 2001 până în anul 2009, au acumulat 60 de mandate parlamentare. Opoziţia nu a fost de acord cu aceste rezultate şi a încercat să protesteze împotriva falsificării în masă a alegerilor. Protestele nu au fost acceptate. În rezultat, simpatizanţii partidelor aflate în opoziţie au organizat manifestaţii care au dus pe 07 aprilie 2009 la devastarea sediilor celor două instituşii de stat: Preşedinţie şi Parlament. Opoziţia a declarat că aceste manifestaţii au fost rezultatul unei provocări din partea puterii. În urma acestora au fost răniţi mulţi tineri şi au murit două persoane. Situaţia a putut fi stabilizată doar cu ajutorul şi implicarea organizaţiilor internaţionale.
În conformitate cu mai multe sondaje de opinie care au fost realizate în perioada campaniei elctorale, doar patru din cinci partide care formează actuala legislatură vor intra în viitorul parlament al Republicii Moldova. Printre acestea se enumeră: PCRM, PLDM, PDM şi PL. O situaţie incertă prezintă AMN, care a luat în urma alegerilor din 29 iulie 2009 7 mandate de deputat, dar care riscă să nu depăşească pargul electoral în urma acestei campanii electorale.
Tot INTERFAX relatează că există riscul apariţiei unor conflicte locale în Transnistria şi asta deoarece autorităţile de la Tiraspol nu permit deschiderea unor circumscripţii electorale pe teritoriul din partea stângă a Nistrului. În schimb, cetăţenii din acest teritoriu, care sunt deţinători ai unor acte de identitate care confirmă apartenenţa la Republica Moldova vor putea să voteze în cele 21 de secţii de votare special amenajate pentru ei în dreapta Nistrului, transportul fiindu-le asigurat gratuit.
Liderii celor patru partide aflate la guvernare au declarat după ce şi-au exprimat opţiunea politică că sunt ferm convinşi că vor reuşi să aducă pentru o perioadă de cel puţin patru ani stabilitatea în ţară. De asemenea, aceştia au mai adăugat că viitorul Republicii Moldova este unul european. La rândul său, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a afirmat că a votat pentru terminarea crizei politice, adăugând că repetarea scenariului „07 aprilie 2009” nu este posibil, catalogând aceste zvonuri drept „bârfe jurnalistice”, a mai adăugat INTERFAX.
Sursa: INTERFAX