România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, care a participat duminică, 6 august, la un festival din Pepeni.
Evenimentul organizat sub genericul „La Vatra Satului” s-a desfășurat în scuarul Casei de Cultură „Nicolae Glib” din localitate.
Participanții au admirat momentele artistice prezentate de ansamblurile folclorice locale și de invitații speciali ai evenimentului, precum și expozițiile meșterilor populari. De asemenea, conducerea localității a oferit diplome de apreciere locuitorilor care s-au distins prin realizările lor, în ultimul an.
Petrișor Dumitrescu a transmis un mesaj locuitorilor comunei Pepeni, subliniind că acest festival reprezintă o ocazie unică pentru manifestarea tradițiilor și a obiceiurilor moștenite de la strămoși și aprecierea progresului și a dezvoltării comunei.
„România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova, în spiritul relației noastre speciale bazate pe comunitatea de limbă, istorie, cultură și spiritualitate.
După declararea independenței, poporul român și-a adus o contribuție importantă la proiectele de cooperare bilaterală pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor Republicii Moldova, prin finanțarea renovării a peste 1.100 de grădinițe; donația a 196 de microbuze școlare pentru instituții de învățământ; burse de studii; programe de pregătire pentru profesori; tabere de vară pentru elevi și profesori; renovarea de edificii culturale; operaționalizarea SMURD pe teritoriul Republicii Moldova; programe de colaborare, schimburi de experiență și bune practici la nivelul tuturor instituțiilor administrației publice centrale și multe altele.
Toate aceste proiecte au generat și generează beneficii directe, palpabile, pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent de localitatea în care trăiesc, de meseria pe care o practică, de limba pe care o vorbesc”, a specificat consulul general al României la Bălți.
El a mai remarcat că inițiativele și proiectele comune sunt veritabile platforme ale modernizării și ale transformării în spirit european a Republicii Moldova: construirea, consolidarea și reformarea instituțiilor, profesionalizarea administrației publice, lansarea construcției marilor proiecte de interconectare în sfera energiei, sinergiile și conexiunile tot mai strânse dezvoltate în domeniul economic, inclusiv comercial, oportunitățile tot mai vaste deschise pentru întreaga societate din Republica Moldova.
„România sprijină în mod plenar atingerea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova și oferirea unui trai prosper cetățenilor, indiferent de limba vorbită, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al tuturor cetățenilor săi”.
Consulul general al României la Bălți a mai vorbit, în discursul său, și despre relația dintre UE și Republica Moldova, cu accent pe multiplele beneficii de care s-au bucurat toți cetățenii din stânga Prutului.
Totodată, el a reiterat ferm intenția României „de a continua să fie alături de Republica Moldova prin dezvoltarea Parteneriatului strategic bilateral, racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme, impulsionarea dezvoltării și reducerea disparităților economice și sociale, creșterea rezilienței la factorii destabilizatori, cu consecințe directe asupra fortificării parcursului democratic și ridicarea nivelului calității vieții cetățenilor”, a conchis Petrișor Dumitrescu.
Cea de-a patra ediție a Festivalului „La Vatra Satului” a fost organizat de Primăria comunei Pepeni din raionul Sângerei.