Agenții economici din regiunea separatistă transnistreană sunt obligați, începând cu 10 august, să achite taxe vamale la importul și exportul mărfurilor.
Măsura este aplicată după ce au fost modificate mai multe acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală din R. Moldova.
Astfel, firmele din regiunea transnistreană a R. Moldova vor achita 0,4% din valoarea în vamă a mărfii importate, dar nu mai mult de 1.800 de euro. În cazul exportului, agenții economici respectivi vor achita 0,1% din valoarea mărfii indicată în contract, fiind luate în calcul și cheltuielile legate de transportul până la frontieră, dar nu mai mult de 500 de euro.
„Până astăzi, doar agenții economici din R. Moldova ce au relații fiscale cu sistemul bugetar aveau obligativitatea să achite taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, iar, prin modificarea introdusă în legislație, este asigurat un tratament egal al agenților economici la importul și exportul mărfurilor și produselor”, a informat Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Separatiștii de la Tiraspol au criticat dur această decizie, insinuând că aceste acțiuni sunt împotriva acordurilor semnate în cadrul procesului de negocieri și reprezintă „o lovitură aplicată intenționat acestui proces, precum și intereselor companiilor, care vor suporta cheltuieli semnificative”.
Totodată, reprezentanții așa-zisului minister de externe din regiunea separatistă transnistreană au chemat Chișinăul la discuții privind aplicarea taxelor respective. În acest context, Tiraspolul a solicitat și „intervenția mediatorilor” în cazul în care „Chișinăul se va eschiva de la dialog”.