Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat luni, 11 septembrie, că nu există indicii privind o intenție a Rusiei de a ataca un stat membru al Alianței, dar că este de înțeles îngrijorarea cetățenilor români care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina.
„Nu sunt indicii că Federația Rusă să aibă vreo intenție de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva. Și acest lucru este dat de puterea și de forța alianței noastre. Noi suntem primul element de descurajare (…). Evident, când asculți la câteva sute de metri sau la câțiva kilometri dincolo de casa ta, de locul tău de muncă zgomotul războiului, evident că îți creează emoție și evident creează anxietate și angoasă. Eu înțeleg acest lucru. Dar nu există risc la adresa României, în sensul de a fi antrenați în acest conflict sau de a avea o extensie a acestui conflict către noi”, a declarat Geoană, luni, în localitatea Răcari din județul Dâmbovița, citat de presa din România.
Oficialul NATO și-a anunțat totodată intenția de a vizita zonele din județul Tulcea aflate în proximitatea porturilor ucrainene atacate constant de drone ale Rusiei.
„Ce ar fi fost dacă nu eram în NATO? Și poate că ăsta ar fi un element de încredere suplimentară în faptul că aparținem celei mai puternice alianțe din istoria umanității. Și chiar intenționez ca în perioada următoare să vizitez și (…) poate prezența mea și mesajul meu o să fie un mesaj de liniște, de încredere și de calm”, a spus Mircea Geoană.
Menționăm că Ministerul Apărării Naționale de la București a anunțat că militarii au găsit sâmbătă, la aproximativ 2.5 kilometri sud-est de localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Aceste fragmente vor fi expertizate tehnic pentru a afla cum și când au căzut pe teritoriul României.
Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat într-o reacție că aceasta este „o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă”.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe al României l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București. Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a transmis protestul părții române față de violarea spațiului aerian al României.