Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este îndemnată să solicite la ONU sprijin în vederea asigurării respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.
Apelul a fost făcut de Asociația Promo-LEX, în contextul în care șefa statului va efectua o vizită de lucru la New York pentru a participa la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU.
Astfel, asociația consideră această vizită de lucru o bună oportunitate pentru a informa comunitatea internațională despre problemele grave privind drepturile omului din regiunea transnistreană a R. Moldova și pentru a solicita ajutor și implicare în îmbunătățirea situației din acest teritoriu.
„Prin urmare, se așteaptă ca vizita doamnei Maia Sandu să fie nu doar un moment de reprezentare diplomatică, ci și unul de sensibilizare și mobilizare a comunității internaționale în sprijinul Republicii Moldova și al drepturilor cetățenilor săi. Îndemnăm la o implicare mai activă a comunității internaționale în îmbunătățirea situației din acest teritoriu și considerăm că vizita președintelui Maia Sandu la ONU poate fi un pas crucial în această direcție.
În lumina evenimentelor recente, care au culminat cu excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, și având în vedere deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, accentuată de invazia rusă în Ucraina, este nevoie de o intervenție urgentă din partea autorităților constituționale ale R. Moldova. Facem apel la președintele R. Moldova să utilizeze platformele internaționale pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din regiunea transnistreană și pentru a solicita sprijin în asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor R. Moldova, indiferent de regiunea în care locuiesc”, se arată într-un apel public, care poate fi citit integral aici.
Potrivit Asociației Promo-LEX, situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a devenit din ce în ce mai îngrijorătoare în ultimii ani din perspectiva respectării drepturilor omului și a libertății de exprimare.
„Administrația de facto, care controlează regiunea, a implementat o serie de modificări în cadrul legal local. Aceste schimbări legislative au introdus sancțiuni severe pentru cei care își exprimă critica față de liderul de la Tiraspol, față de misiunea de pacificare sau față de orice încercare a locuitorilor de a se adresa autorităților constituționale și instituțiilor internaționale. Mai mult, situația drepturilor omului în regiune s-a deteriorat alarmant. Numeroase rapoarte indică cazuri de răpire, detenții ilegale și condiții de detenție inumane. Activiștii civici și politici, care îndrăznesc să aibă opinii diferite de cele ale administrației de facto, sunt supuși persecuțiilor. Printre cele mai recente și tragice evenimente se numără condamnarea unor persoane pentru solidaritatea lor cu poporul ucrainean și critica față de armata rusă. Această realitate subliniază necesitatea unei intervenții urgente și coordonate la nivel internațional pentru a asigura respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, a mai informat asociația.
Menționăm că președintele Maia Sandu va conduce, în perioada 18 – 20 septembrie, delegația R. Moldova la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.