Noile amendamente adoptate de Kiev la legea minorităților naționale reprezintă „o batjocură la adresa românilor din Ucraina”. Declarația aparține acad. Dr. Alexandrina Cernov, unul dintre cei mai importanți lideri ai românilor din Ucraina, care critică dur noua lege a minorităților naționale adoptată de Rada Supremă de la Kiev.
„Ceea ce a votat Rada Supremă a Ucrainei – amendamentele la Legea pentru minoritățile naționale – este o batjocură la adresa românilor din Ucraina, care au scris nenumărate demersuri către autoritățile ucrainene revendicându-și dreptul la învățământ în limba română”, a scris dr. Cernov într-un editorial publicat pe siteul Bucpress.
Academicianul a explicat că oficialilor ucraineni – de la nivel regional și central – li s-au înmânat în repetate rânduri nemulțumirile comunității românești, dar nu au ținut cont de acestea când s-au făcut amendamente la legea minorităților naționale.
„Amendamentele votate anul curent, care cică „îmbunătățesc” Legea pentru minorități, nu au inclus și cerințele românilor din Ucraina la învățământ în limba română. Prin astfel de experiențe comunitatea românilor din Ucraina a mai trecut. Le amintim deputaților de la Rada Ucrainei că sentimentul de identitate națională este un sentiment intim. Fiecare persoană se reprezintă prin limba pe care o vorbeşte, comportamentele sociale, simbolistica comunitară, cultura, istoria, aşa cum este ea povestită în şcoli sau citită în cărţile disponibile, la radio, televizor”, a mai adăugat Alexandrina Cernov.
Amendamentele la legea minorităților naționale adoptată în decembrie 2022 au stârnit indignare în România și alte țări care au minorități consistente în Ucraina, precum Ungaria sau Bulgaria. Jurnalistul Marin Gherman din Cernăuți preciza că legea actuală are la bază tot legea din 2017 care nu le permitea copiilor de diverse etnii să studieze materiile în limbile lor. Acesta spune că autoritățile ucrainene păstrează ideea de „cote lingvistice în educație”: tot mai multe discipline învățate în limba ucraineană obligatoriu și tot mai puține în limba maternă.