Se întâmplă ca de fiecare dată când ajung pe malul stâng al Prutului să particip la câte un eveniment special şi negreşit simpatic. Fie că ajung în săli de cinema, la câte un festival de film internaţional, fie că alerg după câte o coloană impresionantă de manifestanţi pro Unire, la o dată importantă din istoria românilor, fie lucrez la un text rapid, la câte un cenaclu coordonat de un straniu, dar recunoscut scriitor basarabean, fie că fotografiez omul cu sapa, omul cu politica, ei, bine, eu mă simt (ca) acasă în Republica Moldova, într-un flux continuu de informaţii şi circumstanţe care mă activează şi orientează către cei din jur.
„Hai Moldova” este un „Let’s do it, Romania”, o campanie de curăţenie generală şi un exerciţiu de participare civică. Anul trecut am strâns gunoaie într-o margine de Bucureşti, anul acesta am ajuns la Cojuşna, cel mai mare sat din raionul Străşeni. Aici, peste 60 de voluntari au strâns şi aruncat în sacii de făină puşi la dispoziţie de primărie ceea ce dăunează mediului, materiale nondegradabile azvârlite sau uitate de săteni în mijlocul naturii: pungi, sticle, mănuşi de cauciuc, bucăţi de televizoare, mâneci de bluze, papuci şi alte lucruri pe care le poţi purta după tine la un picnic sau de care trebuie să te descotoroseşti, dar nu îţi trece prin minte unde ai putea să o faci. Voluntarii, cei mai mulţi iniţial involuntari de la şcolile din sat îndemnaţi de profesori şi-au asumat rolul de sanitari ai mediului destul de repede şi au făcut treabă bună, să le-ajungă.
De Ziua Europei (pentru că autorităţile Rep. Moldova au amânat niţel sărbătoarea, pe 9 mai lăsând spaţiu de difuzare Zilei Victoriei), you did it, Cojuşna!
Foto: Iulia Modiga/InfoPrut