Moscova amenință că va lua măsuri împotriva jurnaliștilor din R. Moldova acreditați în Rusia și s-a adresat la ONU pentru a preveni „cenzura mediatică”, după ce autoritățile de la Chișinău au blocat televiziuni și site-uri rusești, care ar încerca să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie.
Președintele Uniunii Jurnaliștilor din Federația Rusă, Vladimir Soloviev, a sugerat că autoritățile de la Moscova ar putea retrage acreditările jurnaliștilor din Republica Moldova, transmite Europa Liberă.
Pe lista jurnaliștilor străini acreditați în Rusia, publicată pe site-ul Ministerului rus de Externe și actualizată la 1 octombrie, nu se regăsește nici un jurnalist din Republica Moldova.
Și Igor Zaharov, consilierul șefului diplomației de la Chișinău, a spus presei că, din datele deținute de Ministerul de Externe, Republica Moldova nu are jurnaliști acreditați în Rusia.
Soloviev a acuzat autorităților din Republica Moldova de „politică rusofobă” și că ar fi „restricționat drastic activitatea presei ruse”, încălcând normele libertății de exprimare. Federația Internațională a Jurnaliștilor a suspendat, în februarie 2023, calitatea de membru a asociației din Rusia, pe motiv că a deschis patru filiale în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.
Comisarul pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Irene Khan, responsabilă de libertatea de exprimare și la reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro.
Moskalkova a solicitat celor două organizații să „exercite influență pentru a împiedica politicile de cenzură a mass-media” din Republica Moldova.
În timp ce politicieni și oficiali ruși acuză autoritățile de la Chișinău de cenzură, cel mai recent raport al organizației Reporteri fără frontiere (RSF) arată că Rusia a coborât în 2023 cu încă nouă locuri în indicele libertății presei și s-a plasat pe locul 164 din 180 de state. R. Moldova ocupă în același clasament locul 40.
„Moscova a creat un nou arsenal mediatic pentru a impune politica pro-Kremlin în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, în timp ce în Rusia s-a exercitat o presiune imensă asupra instituțiilor media rusești independente, care au fost interzise, blocate și/sau declarate «agenți străini»“, se arată în raport.
Imediat după începutul invaziei ruse în Ucraina, R. Moldova a restricționat difuzarea la televiziune a știrilor, conținutului analitic, militar și social-politic produs de Rusia, permițând doar emisiuni de divertisment și filme.
Tot din cauza războiului, relațiile Chișinăului cu Moscova s-au deteriorat rapid. Anul acesta, președintele Maia Sandu a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat împotriva Guvernului de la Chișinău și că încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova.