Președintele Maia Sandu a dezvăluit recent că, în primele zile ale atacului Rusiei asupra Ucrainei, concernul rus Gazprom a solicitat companiei Moldovagaz să schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în Republica Moldova.
Potrivit șefei statului, rușii își doreau atunci să livreze gaz în Republica Moldova prin regiunea transnistreană, pentru că „ei credeau că în foarte scurt timp vor ajunge acolo”.
„În primele zile de război, a venit o scrisoare de la Gazprom către Moldovagaz prin care se cerea să se schimbe contractul, și anume în contract să se fie modificat punctul de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Punctul de intrare este pe la nordul R. Moldova, iar în primele zile de război, Gazprom a vrut să schimbe în contract punctul de intrare pe segmentul regiunii transnistrene, pentru că ei credeau că în foarte scurt timp vor ajunge acolo și doreau să controleze și acest punct de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. Li s-a spus că nu interesează pe nimeni schimbarea contractului și lucrurile au rămas așa cum au fost inițial. Ulterior, rușii au înțeles și ei că n-au cum ajunge la hotarul cu R. Moldova”, a declarat președintele Republicii Moldova, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
În același context, jurnalistul Alex Cozer a amintit că fostul premier de la Chișinău, Ion Sturza, a declarat anterior că, la 24 februarie 2022, un șef de la FSB l-a sunat pe un omolog de-al său din instituția prezidențială și i-a transmis: „Noi am invadat Ucraina, în trei zile suntem la Tiraspol, voi la Chișinău nu vă agitați, pentru că vor exista ulterior discuții bilaterale ca să rezolvăm problemele”.
Astfel, fiind întrebată dacă a existat un asemenea mesaj, Maia Sandu a subliniat că nu se informează de la FSB, dar amenințări în acest sens au fost și în spațiul public.
„Eu nu mă informez de la FSB. Mă informez de la Serviciul nostru de Informații și Securitate și de la serviciile statelor partenere, atunci când este cazul. Însă, noi am văzut amenințări, inclusiv, în spațiul public și au existat în această perioadă amenințări transmise și pe alte canale. Deci, nu este ceva nou și nu este ceva neadevărat”, a mai adăugat șefa statului.
Menționăm că, de la începutul războiului în Ucraina, Rusia a lansat de mai multe ori amenințări privind crearea unui coridor terestru spre regiunea transnistreană a Republicii Moldova.