Republica Moldova este ținta unui război hibrid dus de Rusia, prin intermediul „grupărilor criminale” conduse de oligarhul fugar Ilan Șor. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Musteața, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău.
El a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele operațiunii complexe a SIS privind stoparea acțiunilor ostile ale Rusiei și ale unor grupuri criminale, îndreptate împotriva ordinii de drept, democrației și Constituției Republicii Moldova.
„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în R. Moldova și a unor grupuri criminale transfrontaliere s-a intensificat în anul 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a R. Moldova, în special în UTA Găgăuzia; interferența Rusiei în procesul electoral; propagarea și alterarea spațiului informațional; operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, precum și exploatarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, a punctat șeful SIS din R. Moldova.
Conform oficialului, date ale SIS ar indica asupra pregătirii și realizării, începând cu a doua jumătate a anului 2022, a unui scenariu subversiv de imixtiune externă „cu scopul înlăturării violente a guvernării democratice și preluarea controlului politic de către grupări criminale subordonate altor state.”
„Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă, conectați la administrația președintelui Rusiei și serviciile ruse de securitate. Autorii acestui scenariu pe teritoriul R. Moldova au fost stabiliți a fi exponenți ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, persoană inclusă în lista de sancțiuni internaționale și condamnat la 15 ani privațiune de libertate. Grupul criminal organizat activează sub acoperirea mai multor proiecte politice”, a explicat Alexandru Musteața.
Potrivit șefului SIS, scopul acestui scenariu al Rusiei este subminarea securității Republicii Moldova prin câteva etape.
Astfel, în prima etapă au avut loc atacuri constante asupra instituțiilor de stat, lansate odată cu războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022, manifestate prin atacuri cibernetice asupra infrastructurii IT, alerte false cu bombă la aeroport, operațiuni sub drapel străin pentru a trezi ura interetnică și altele. Ulterior, au urmat încercări de a genera dezordini în masă, haos, violență și blocarea instituțiilor de stat, la indicația unor servicii speciale din afara R. Moldova, prin intermediul lui Ilan Şor și a partidului său.
„La cea de-a treia etapă, la care suntem martori acum, avem compromiterea proceselor electorale în R. Moldova, la nivel de stat. În contextul alegerilor locale generale din 5 noiembrie, SIS a identificat activități de influențare a proceselor electorale în scopul promovării interesului Rusiei, prin intermediul aceluiași grup criminal organizat condus de Ilan Șor”, a spus Alexandru Musteață.
El a mai subliniat că după declararea neconstituționalității partidului politic „Șor”, oligarhul fugar Ilan Șor a preluat o altă formațiune pe care a redenumit-o „Șansă” și a transferat infrastructura și exponenții către noua formațiune.
Șeful SIS a menționat că investigațiile demonstrează cât de grav și de amploare este fenomenul de corupție politică în toate localitățile R. Moldova și a dat asigurări că mii de polițiști și ofițeri anticorupție sunt implicați în procesele de stopare a acestor acțiuni.
Potrivit lui Alexandru Musteața, Rusia ar fi cheltuit, începând cu a doua parte a anului 2022, aproximativ un miliard de lei pentru destabilizarea Republicii Moldova prin intermediul grupării criminale conduse de Ilan Șor.
„În dosarul penal privind finanțarea ilegală a partidului au fost captate date în privința utilizării de către grupul criminal „Șor” a circa 200 de milioane de lei, bani utilizați inclusiv pentru finanțarea protestelor stradale și destabilizărilor din R. Moldova. Aici vorbim despre suma care s-a reușit a fi documentată corespunzător, dar datele operative indică sume de peste 400 de milioane de lei.
Au fost documentate acțiunile grupării „Șor” de a crea și finanța mai multe partide politice din R. Moldova, care să acționeze concertat. (…) Doar în ultimele luni, au fost identificate și documentate 90 de milioane de lei destinați coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțarea ilegală a campaniei electorale. Estimările făcute arată că sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Republici Moldova se ridică la peste un miliard de lei”, a spus Alexandru Musteața.
Directorului SIS a mai adăugat că Republica Moldova se confruntă în prezent cu pericole pentru securitatea statului, „care necesită luarea unor măsuri sigure și hotărâte de prevenire”.
Alexandru Musteața a vorbit și despre războiul informațional dus de Rusia, menționând că doar în ultimele două săptămâni au fost blocate 51 de pagini web ce promovau propaganda și dezinformarea și se lucrează în continuare la identificarea soluțiilor pentru combaterea eficientă a acestora.