Obiecte de luptă, piese de cult și alte exponate ce aparțin Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui pot fi admirate timp de o lună în orașul Soroca din Republica Moldova.
Expoziția, găzduită de Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca, numără 60 de obiecte unice și reconstituie un fragment din epoca lui Ștefan cel Mare și moștenirea sa culturală. Majoritatea acestora provin de la Biserica și Curtea Domnească din Vaslui.
„Cea mai valoroasă lucrare din cele expuse aici este o spadă. Se numește „Spadă Moldovenească de Două Mâini” și este foarte apropiată de spada lui Ștefan cel Mare”, a declarat Laurențiu Chiriac, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, citat de TVR Moldova.
Din expoziție nu lipsesc obiecte populare meșteșugărești, emblemele Țării Moldovei, steaguri și steme și chiar instrumente muzicale.
„Noi avem o serie de arme albe care erau folosite în epoca lui Ștefan cel Mare. Ele prezintă ceva unic, mai ales, că muzeul nostru nu a mai găzduit așa o expoziție. Acesta este un pas foarte important pentru noi”, a specificat Victor Butnaru, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca.
Cu o contribuție de valoare a venit și muzeu gazdă. La loc de cinste este expusă macheta Cetății Soroca.
Expoziția este organizată în contextul derulării proiectului transfrontalier România – Republica Moldova „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniul comun, Soroca-Vaslui” și va fi deschisă timp de o lună.