Comisia Europeană finanţează în mărime de 90% un studiu de fezabilitate în valoare de 7 milioane de euro privind interconectarea sistemului electro-energetic naţional la cel european, informează ECO.md.
Potrivit ECO.md, cererea de integrare a celor 2 sisteme a fost depusă de Republica Moldova şi Ucraina la conducerea (European Network of Transmission System Operators for Electricity – Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem European) încă în aprilie 2006. Urmare a eforturilor depuse de către Ministerul Economiei al Republicii Moldova, în comun cu ministerele similare din Ucraina şi România, Comisia Europeană a decis finanţarea studiul de fezabilitate din contul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Moldova 2007-2013.
Aderarea Republicii Moldova la ENTSO-E este o prioritate pentru Republica Moldova menţionată şi în Programul de guvernare. Interconectarea la ENTSO-E presupune integrarea fizică în sistemul energetic european, fapt care ar permite diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și sporirea securităţii energetice a țării.
Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013 are o finanţare totală de 126,72 milioane de euro pentru perioada 2007-2013 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. Programul işi propune crearea unei punţi de legătură între cele trei state partenere, cu scopul susţinerii comunităţilor din zonele de frontieră în găsirea unor soluţii comune la problemele similare cu care acestea se confruntă.
Notă ECO.md: ENTSO-E este o organizaţie europeană fondată în 2008 şi are ca scop elaborarea unei abordări coordonate pentru transportul de energie european. Având 41 de membri, din 34 de ţări, reţeaua acoperă o populaţie de 525 de milioane de oameni, 828 GW în generarea energiei electrice, 305,000 km de linii de tranzit şi un consum 3,400 TWh / an. Planul de dezvoltare pe 10 ani se bazează pe politica energetică a UE de creştere a surselor de energie regenerabila cu 20% din producţia totală de energie până în 2020, promovarea pieţei interne de energie şi asigurarea securităţii aprovizionării.
Foto: electrica.ro