Fructele din Republica Moldova sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene în ultimii ani.
Conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii de la Chișinău, în primele zece luni ale acestui an au fost exportate 2600 de tone de cireșe, în timp ce în anul 2021 pe piața UE au ajuns doar 75 de tone.
O creștere considerabilă s-a înregistrat și în ceea ce privește exportul de mere, prune și struguri.
Astfel, circa 11 mii de tone de mere au ajuns pe piața UE în anul 2023, fața de cele 1000 de tone din anul 2021. În același timp, exportul de prune a crescut de două ori în ultimii doi ani, de la 27 de mii de tone în anul 2021 la 55 de mii de tone în anul 2023.
De asemenea, și strugurii din Republica Moldova sunt căutați pe piața din UE. Viticultorii din stânga Prutului au reușit în acest an să exporte circa 25 de mii de tone de struguri față de cele 17 mii de tone în 2021.
Potrivit autorităților de la Chișinău, consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.
Astfel, 7 categorii de produse pot fi exportate fără restricții. Printre acestea se numără roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.