Robert Gatman, un tânăr din Republica Moldova, este liderul unei echipe de studenți de la Iași care a creat o inimă artificială. Acesta studiază de trei ani bioinginerie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
În cadrul unui interviu pentru diez.md, tânărul spune că a fost pasionat de medicină încă de când era copil, dar nu a rămas în R. Moldova deoarece acolo există doar o universitate unde ar fi putut studia ceva asemănător cu ce își dorea.
„Bioingineria este domeniul care se ocupă de aplicarea principiilor și metodelor ingineriei pentru a rezolva probleme legate de medicină. Printre domeniile de cercetare a bioingineriei se numără dispozitive medicale, biomateriale, biotehnologii și biomecanică”, explică Robert.
Povestea a început în luna octombrie 2022, atunci când un profesor de la universitate l-a recrutat pe Robert în echipa care urma să creeze o inimă artificială.
„Inima Artificială Mavis este concepută pentru pacienții cu insuficiență cardiacă avansată, care sunt în așteptarea unui transplant de cord. Ea înlocuiește ventriculele pacientului și preia funcția de pompare a sângelui. Se diferențiază de alte inimi prin faptul că e rotativă, durabilă și simplă”, a mai spus tânărul.
Robert precizează că majoritatea dispozitivelor de pe piață sunt pulsatile și, prin urmare, au o durabilitate scăzută. „Mavis” este alimentată wireless, pe când inimile artificiale de pe piață implică un cablu transcutanat care ar putea fi sursa a multor infecții. De asemenea dispozitivul este mic și potrivit tuturor pacienților, de la copii la adulți.
În luna octombrie a anului 2023, echipa a participat la Heart Hackaton – prima competiție studențească mondială pentru realizarea unei inimi artificiale. Aceasta s-a desfășurat la Dallas, Statele Unite ale Americii. În marea finală a competiției, dispozitivul creat de studenți a primit „Premiul pentru cea mai avansată inimă artificială”.
De asemenea, în luna decembrie, proiectul a primit Diploma de Excelență în cadrul Romanian Healthcare Awards 2023, la secțiunea „Inovația Medicală a Anului”.