Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, susține că zvonurile privind o eventuală intenție a regimului separatist de la Tiraspol de a solicita alipirea regiunii transnistrene la Rusia fac parte dintr-o campanie propagandistică a Kremlinului.
Oficialul din Republica Moldova dă asigurări că în prezent nu există niciun pericol de escaladare a situației în regiunea separatistă transnistreană.
„Este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul așa-numitului eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent”, a subliniat Igor Grosu în cadrul unei emisiuni TV.
Potrivit președintelui Parlamentului de la Chișinău, convocarea așa-numitului congres al deputaților de toate nivelurile de la Tiraspol nu reprezintă decât un „alt eveniment propagandistic” al regimului separatist.
„Va fi un eveniment propagandistic în care cei de la Tiraspol vor încerca încă o dată să spună cât de mult îl iubesc pe țar, în speranța că poate o să mai obțină ceva pe lângă gazul, pe care nu îl plătesc și îl consumă gratis. În rest, vă chemăm la calm, noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng și când va fi nevoie o să intervenim, o să comunicăm cu cetățenii noștri”, a declarat Igor Grosu.
Menționăm că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat recent că va convoca, la data de 28 februarie, așa-zisul „congres al deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană.
Ulterior, presa de la Chișinău a scris, cu referire la declarațiile unui opozant de la Tiraspol, că la această reuniune reprezentanții regimului separatist ar putea adopta o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Rusia.
Totuși, autoritățile din Republica Moldova și cele din Ucraina susțin că situația din regiunea separatistă transnistreană este stabilă și, deocamdată, nu există motive de îngrijorare.
De asemenea, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a reiterat și cu această ocazie faptul că, în prezent, Rusia nu are capacități militare pentru a pune în pericol Republica Moldova, iar o eventuală intenție de anexare a regiunii separatiste transnistrene nu s-ar putea materializa.