Republica Moldova are toate instrumentele necesare pentru a face față războiului hibrid lansat de Rusia. Declarația a fost făcută de Tanya Hartman, șefa Direcției Parteneriat Estic din cadrul NATO.
Oficialul a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău pot conta în continuare pe sprijinul NATO, subliniind că dezinformarea este o provocare deosebit de răspândită pentru R. Moldova.
„Provocările hibride nu cunosc limite și granițe, dar noi lucrăm deja de mai mulți ani cu Republica Moldova pentru a-i consolida reziliența la provocările hibride, pentru că avem propria experiență în a face față unor provocări similare. Dezinformarea este o provocare deosebit de răspândită pentru noi, ca și pentru R. Moldova. Deci, consolidăm reziliența R. Moldova, astfel încât aceasta să își poată asigura propria securitate, apărare și să reziste provocărilor cu care se confruntă. Fie că vorbim de provocări în sectorul energetic, sectorul cibernetic sau în cel hibrid. Cred că Republica Moldova are, cu siguranță, instrumentele de care are nevoie și dorința pentru a face față acestor provocări”, a declarat Tanya Hartman în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Ea a mai dat asigurări că Uniunea Europeană și NATO vor ajuta Republica Moldova să avanseze în drumul spre aderarea la UE, o cale spre prosperitate pentru cetățeni și, de asemenea, o cale spre securitate.
Totodată, oficialul a vorbit și despre cooperarea dintre Republica Moldova și NATO, menționând că în acest sens este respectată pe deplin neutralitatea statului.
„Noi cooperăm cu Republica Moldova de 30 de ani și toată această cooperare s-a bazat întotdeauna pe respectarea neutralității constituționale a R. Moldova. Credem cu tărie că neutralitatea nu înseamnă izolare și colaborăm fructuos cu alte state, care fie sunt neutre, cum ar fi Elveția, fie nu sunt interesate să adere la NATO cum ar fi Austria, Irlanda sau Japonia. Așadar, acest lucru nu ne poate împiedica să lucrăm în strânsă colaborare. Am ajutat R. Moldova să își consolideze sectorul de securitate. Am oferit ajutor în domeniul securității energetice, în dezvoltarea Forțelor Armate și vom continua să ajutăm Republica Moldova în acele domenii în care ea însăși este interesată. În cele din urmă, toată cooperarea noastră se desfășoară doar ca răspuns la cererea autorităților Republicii Moldova. Lucrăm doar în domeniile în care Guvernul de la Chișinău a solicitat asistența noastră”, a menționat șefa Direcției Parteneriat Estic din cadrul NATO.
Menționăm că, la începutul acestei săptămâni, Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a atenționat că Rusia pregătește acțiuni pentru a compromite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și pentru a o menține în sfera sa de influență.