O delegație a Serviciului Vamal din Republica Moldova a participat luni, 22 aprilie, la cea de-a treia ediție a conferinței „Cooperarea internațională și interinstituțională în combaterea traficului ilicit de mărfuri” de la București.
Evenimentul, desfășurat sub egida Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV), a reunit reprezentanți ai unor importante organizații internaționale precum OLAF, FRONTEX, SELEC, EUAM, EUBAM, ICMPD, dar și reprezentanți ai structurilor vamale și de poliție din România, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Serbia, Belgia și Republica Moldova.
De asemenea, printre invitați s-au numărat membri ai Parlamentului României, ambasadori, atașați vamali și reprezentanți ai mediului de afaceri.
Această conferință a avut drept scop stimularea dialogului și consolidarea cooperării între instituțiile de aplicare a legii, decidenții politici, industriile afectate de criminalitatea transnațională și societatea civilă.
Prin urmare, participanții au discutat despre cooperarea interinstituțională la nivel internațional în ceea ce privește activitățile de prevenire și combatere a traficului ilicit de mărfuri, în mod special, al celui cu țigarete și produse din tutun.
„Serviciul Vamal al Republicii Moldova întreprinde toate acțiunile necesare în scopul prevenirii și combaterii traficului ilicit de mărfuri prin aplicarea eficientă a măsurilor legale. Sunt ferm convins că, împreună, prin schimbul de informații și acordare a asistenței prompte în procesul de investigare, vom aduce beneficii atât pentru instituțiile noastre, cât și pentru formarea unei comunicări internaționale mai viabile”, a declarat Ilie Tolocenco, șeful Direcției „Investigare Fraude Vamale” din cadrul Departamentului Antifraudă și Conformare al Serviciului Vamal din Republica Moldova, în cadrul evenimentului.
Menționăm că Serviciul Vamal al R. Moldova și Asociația ACTIV au semnat anul trecut un protocol de cooperare. Documentul are drept scop dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul ce vizează promovarea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la informarea, conștientizarea și educarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri.