Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Universitatea de Stat din Moldova (USM) sunt pregătite să fuzioneze, dar nu prin absorbție, astfel încât să devină o instituție comprehensivă. Anunțul a fost făcut marți de către rectorul UTM, Viorel Bostan, în cadrul unei întrevederi a Consiliului Rectorilor cu premierul Dorin Recean și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Potrivit lui Bostan, învățământul superior din R. Moldova se află într-un moment de cotitură din cauza problemelor demografice și necesită fonduri suplimentare din partea statului, transmite presa de la Chișinău.
„Ca să atragi studenți, e nevoie de surse și capacități. În acest context, am discutat cu domnul rector Igor Șarov, ca o idee, să inițiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbție, dar o fuziune ca între două universități prietene, care au o colaborare de mai mulți ani. Ne vom complementa unii pe alții. Astfel, va fi o universitate comprehensivă”, a menționat Bostan.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a apreciat această inițiativă, subliniind că „o astfel de consolidare transformă imaginea sectorului universitar”.
Totodată, oficialul a vrut să afle și părerea rectorului USM, Igor Şarov, care anterior a exercitat și funcția de ministru al Educației.
„Tendința Universității Tehnice din Moldova de a deveni o universitate comprehensivă este una lesne de înțeles. Datele care ne-au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenți pe care îi avem. Și, atunci, cei doi rectori pornesc de la perspectiva când nu îi interesează funcția de rector. Ne interesează să construim ideea și să demonstrăm că aceasta este benefică”, a argumentat Șarov.
În același context, Igor Șarov a subliniat că numărul de studenți către anul 2030 ar urma să fie de 1 800 fără cei străini.
În cadrul reuniunii de la Guvern, rectorii universităților au trecut în revistă problemele cu care se confruntă și au cerut mai mulți bani pentru managementul universitar, majorarea salariilor și transferarea patrimoniului în gestiunea universităților.
„Banii care au fost alocați nu sunt suficienți. Toate universitățile, în lunile iunie-iulie, perioada de achitare a salariilor, au un deficit enorm. Este vorba de un decalaj de aproximativ 25%. Noi vă rugăm să vă implicați în rectificarea legii bugetului, pentru ca să depășim aceste probleme”, a transmis președintele Consiliului Rectorilor din R. Moldova, Emil Ceban.
De partea cealaltă, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a dat asigurări că va analiza doleanţele rectorilor și a transmis acestora că au responsabilitatea de a crește calitatea studiilor, de a combate plagiatul și corupția în universități. Dacă în 2014 rata de absolvire a fost de peste 82%, în ultimii patru ani a scăzut la 60%.
„În ultimii zece ani s-a redus dramatic numărului de studenți în R. Moldova. Deci, la licență, de la 78 de mii am ajuns la 42 de mii de studenți. Trebuie să ne clarificăm împreună de unde apare această diferență… lumea abandonează pe parcurs sau avem probleme cu datele de înmatriculare”, a precizat Perciun.
Amintim că, în anul 2023, Universitatea de Stat, Tehnică și Universitatea Pedagogică au fuzionat prin absorbție cu mai multe universități, pentru a putea oferi studii de calitate și a economisi resurse.