Producătorii de struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri din R. Moldova vor putea exporta în continuare pe piața Uniunii Europene fără taxe și restricții cantitative. Consiliul European a decis luni, 13 mai, să prelungească pe o perioadă de un an liberalizarea comerțului dintre R. Moldova și UE, dar și dintre Ucraina și UE.
„Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața”, a comentat vicepremierul Dumitru Alaiba, mulțumind partenerilor europeni pentru sprijinul constant acordat R. Moldova.
Datele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării arată că, în urma liberalizării temporare a comerțului în perioada anilor 2021 – 2023, exporturile către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere semnificativă. De exemplu, exporturile de struguri au crescut de la 15,8 mii de tone în 2021 la 32,3 mii de tone în 2023, cele de mere proaspete – de la 1,0 mii de tone la 13,2 mii de tone în aceeași perioadă, exporturile de prune- de la 25,8 mii de tone la 60,4 mii de tone, iar cele de cireșe – de la 74 de tone la 2,9 mii de tone.
Măsurile de liberalizare a comerțului vor fi valabile până pe data de 24 iulie 2025.