Uniunea Europeană va continua să fie solidară cu Republica Moldova pentru că aparține familiei europene, dar și pentru că Rusia s-a activizat în încercările de destabilizare a acestui stat. Declarații în acest sens au fost făcute de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, la finalul reuniunii Consiliului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană de la Bruxelles.
Potrivit oficialului european, alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană care vor avea loc la 20 octombrie sunt foarte importante pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, el a mai atenționat că Rusia și-ar putea intensifica în acest context războiul informațional și încercările de destabilizare a Republicii Moldova.
„Veți organiza referendumul pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană împreună cu alegerile prezidențiale în octombrie. Va fi o oportunitate importantă pentru cetățeni să se exprime vizavi de aspirațiile europene. În același timp ne așteptăm la o intensificare în contextul acestui vot, a interferenței străine, manipulării și dezinformării. Uniunea Europeană continuă să fie solidară cu R. Moldova și facem acest lucru pentru că aparțineți familiei europene, dar și pentru că observăm că Rusia s-a activizat în încercările de destabilizare a statului din exterior, dar și prin folosirea unor forțe interne, locale prin interferență și intimidări politice și economice”, a spus Josep Borrell citat de Radio Chișinău.
Șeful diplomației europene a apreciat determinarea Chișinăului de a avansa pe calea integrării în Uniunea Europeană în pofida provocărilor de ordin intern și extern cu care se confruntă.
„Pe de o parte războiul de agresiune al Rusiei și interferența sa în procesele politice și democratice ale R. Moldova, pe de altă parte rezistența din interior la reforme din partea corupților, care vor avea de suferit de pe urma luptei cu corupția”, a subliniat oficialul european.
La rândul său, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a reiterat angajamentul autorităților privind implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană, care sunt în beneficiul cetățenilor R. Moldova.
„Suntem ferm hotărâți să implementăm reformele care țin de agenda noastră europeană și care vor aduce, în primul rând, beneficii și bunăstare cetățenilor R. Moldova. Trăim din păcate vremuri complicate, în special după agresiunea Rusiei în Ucraina. R. Moldova este unul dintre cele mai afectate state de acest război. Din primele zile ale războiului am fost alături de poporul ucrainean, am oferit infrastructura de drumuri și cale ferată pentru exporturile ucrainene. R. Moldova dorește nu doar să beneficieze de ajutor, ci și să acționeze ca un furnizor de securitate pe care UE să se poată baza”, a declarat Dorin Recean.
Menționăm că astăzi, la Bruxelles, s-a desfășurat cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană. Aceasta este prima reuniune în acest format după decizia Consiliului European de deschidere a negocierilor de aderare cu R. Moldova.