Fructele și legumele din Republica Moldova vor putea fi exportate în Marea Britanie fără taxe vamale timp de încă cinci ani.
În acest sens, astăzi, la Chișinău, a fost semnat un protocol privind amendarea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între cele două state, care prevede extinderea liberalizării comerțului prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani.
Produsele supuse limitărilor cantitative, conform acordului respectiv, sunt strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum dovleci, castraveți, pere, caise, piersici etc.
Ministrul Dezvoltării Economice de la Chișinău, Dumitru Alaiba a declarat, la ceremonia de semnare a documentului, că extinderea pentru încă cinci ani a importului de produse originare din Republica Moldova pe piața din Marea Britanie este „o oportunitate imensă pentru agricultorii noștri”, care au acces, în condiții preferențiale, „la o piață de peste 66 de milioane de consumatori”.
La rândul său, ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Fern Horine, a subliniat că Regatul Unit continuă să fie alături de R. Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse.
„Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută R. Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine R. Moldova atât timp cât va fi necesar”, a remarcat Fern Horine.
Menționăm că, inițial, liberalizarea comerțului cu Republica Moldova a fost aprobată pe 31 iulie 2023, măsura fiind valabilă un an. Astfel, conform datelor oficiale, în anul 2023, exportul de prune din Republica pe piața Marii Britanii a înregistrat o creștere de la 45 la 495 de tone, iar la struguri de masă s-a dublat. De asemenea, anul trecut, în premieră, pe piața din Marea Britanie au fost exportate mere și cireșe din R. Moldova.