Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, propune de această dată șapte filme pentru publicul din Republica Moldova.
Gala de deschidere va avea loc în seara zilei de joi, 6 iunie, la Cinematograful „Odeon” din Chișinău, atunci când va fi proiectat și filmul „Cornul de secară”/ „The Rye Horn” (2023). Festivalul va continua până sâmbătă seară, 8 iunie, inclusiv, cu alte șase lungmetraje, filme de ficțiune și documentare. Intrarea va fi liberă.
„Am așteptat cu nerăbdare să revenim la Chișinău, de unde Festivalul nostru a lipsit 5 ani. Pentru ediția din 2024, am plasat, pe lista temelor abordate cu prioritate de Festival, subiectul viitoarei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu care împărtășește valori comune și, în curând, și un destin comun. Este felul nostru de a sublinia modalitatea în care „cultura unește”, iar acesta este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna aceasta. De altfel, ne aflăm într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm cu filmele din selecție, pentru că, iată, în România s-a scurs deja o generație de la schimbările istorice din 1989. La 35 de ani, amintirile tind să devină istorie, iar unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor care marchează crucial vremurile. Le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural.” a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
Programul Festivalului Filmului European:
Menționăm că Festivalul Filmului European a început la București și a trecut, în acest an, prin Botoșani, Sibiu, Târgu Mureș, Chitila, Curtea de Argeș, Brașov și se va încheia la Chișinău. Acesta este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.