O conferință publică cu genericul „Tratatul de la Trianon – Consecințe geopolitice, juridice și naționale” a avut loc luni, 3 iunie, la Universitatea de Stat din Moldova.
Evenimentul a reunit istorici din Republica Moldova, care au prezentat diverse perspective asupra semnificației și impactului Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920.
Participanți la eveniment au fost directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Monica Babuc, directorul Institutului de Istorie al USM, Gheorghe Cojocaru, directorul Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brăteanu”, Constantin Corneanu, decanul FRIȘPA, Alexandru Solcan, profesori, studenți și cadre didactice de la USM.
Conferința a fost organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) a Universității de Stat din Moldova.
Potrivit organizatorilor, scopul acestui eveniment a fost „de a promova o abordare academică obiectivă și riguroasă a Tratatului de la Trianon, de a contribui la o mai bună înțelegere a acestui moment important din istoria României și a Republicii Moldova și de a facilita un dialog constructiv între specialiști”.
Menționăm că Tratatul de la Trianon a fost un act de pace semnat la 4 iunie 1920 la Trianon, Franța, între Ungaria și Puterile Aliate învingătoare din Primul Război Mondial. Tratatul a pus capăt oficial Imperiului Austro-Ungar și a dus la crearea mai multor state noi, inclusiv România, Cehoslovacia și Iugoslavia.