Subminarea securităţii energetice a ţării este ca şi trădare ei
Gintaras Songaila, parlamentar lituanian
Parlamentarul Songaila a înregistrat un proiect cu unele completări ale Codului Penal în conformitate cu care funcţionarii publici care, depăşindu-şi atribuţiile de serviciu sau neexercitându-le intenţionat, au adus pierderi deosebit de mari securităţii energetice şi independenţei Lituaniei, pot fi privaţi de libertate pe termene de până la 12 ani.
Exemplul Lituaniei, demn de urmat
În Lituania nu doar se vorbeşte despre securitatea energetică dar şi se acţionează. Recent ţara a obţinut aviz pozitiv de la UE pentru construirea unei staţii atomice în locul celei de la Ignalina (cu tehnologii sovietice, staţia producea cam 70 la sută din consumul total de energie electrică) închise în 2009 la cererea aceleiaşi UE. Valoarea proiectului se ridică la 6 mld. de dolari. De asemenea, Lituania vrea să construiască până în 2015 în portul Klaipeda un terminal pentru importul gazelor lichide şi, suplimentar, să unifice gazoductele proprii cu cele ale Poloniei.
Proiectul în cauză va costa aproximativ 470 mil. EURO. Şi toate acestea pentru a asigura cu energie ţara şi a reduce dependenţa energetică faţă de Rusia. Pentru cine nu cunoaşte vom spune că, la moment, Lituania nu are conexiune cu gazoductele europene şi depinde în exclusivitate, ca şi noi, de „Gazprom”. Volumele finanţelor care vor fi atrase şi valorificate impresionează şi te lasă „knock-out” dacă le compari cu cele câteva milioane de EURO pe care autorităţile noastre nu vor să le ia pentru că nu vor să „tragă” cei câţiva kilometri de „ţeavă” până în UE. Ar trebui, totuşi, să se grăbească pentru că Ucraina propulsează tot mai insistent ideea utilizării propriilor gazoducte în regim „revers”, adică pentru a aduce gaze din Europa. Primele 5 mld. m3 au fost deja negociate cu o companie germană, iar graba cu care Rusia vrea să ocolească Ucraina în exportul de gaze prin „Northstream” şi „Southstream” măreşte probabilitatea realizării acestui scenariu. Dacă se vor mai întinde lucrurile cu conexiunea vom cumpăra gaze europene din Ucraina, desigur, cu toate consecinţele derivate din această situaţie.
Continuare ECO.md
Foto: Trm.md