Adunarea Parlamentară a OSCE va vota o rezoluţie în care se cere încheierea procesului de retragere a trupelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse din Transnistria.
Rezoluţia a fost propusă de deputata suedeză care mai cere şi ca actuala forţă de menţinere a păcii din Transnistria – alcătuită exclusiv din militari ruşi – să fie înlocuită cu o misiune civilă sub coordonarea OSCE.
Rezoluţia propusă de suedeza Walburga Habsburg Douglas – în cazul în care va fi adoptată în forma ei actuală – reprezintă o răsturnare totală a principiilor după care s-au purtat până în prezent negocierile de reglementare a conflictului transnistrean. Deşi Rusia este considerată stat agresor în câteva decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, tot Rusia este şi singurul actor care menţine pacea în Transnistria. Această situaţie se traduce pe înţelesul tuturor prin ocupaţie. Sunt curios cum vor reacţiona deputaţii ruşi din Adunarea Parlamentară a OSCE faţă de această rezoluţie. Mai mult ca sigur, vor înainta o serie de amendamente care să elimine punctul 20 care cere încheierea retragerii şi punctul 21 care solicită înlocuirea aşa-zisei misiuni de menţinere a păcii. Greu de crezut că Rusia va permite adoptarea unei astfel de rezoluţii. Sau dacă va fi lăsată să treacă, atunci Moscova nu o va respecta. Nu ar fi nimic nou în istoria recentă a diplomaţiei ruseşti – nici angajamentele de retragere de la Istanbul din 1999 nu au fost respectate.