Cancelarul Germaniei Angela Merkel s-a aflat astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova, în decursul căreia oficialul german s-a întâlnit cu prim-ministrul Filat, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu liderii partidelor politice parlamentare.
Cu prilejul acestei vizite, premierul Vlad Filat a rostit o alocuţiune, transmisă de Direcţia de comunicare şi relaţii cu presa din cadrul Executivului de la Chişinău:
,,Excelenţe, distinşi oaspeţi, stimaţi concetăţeni,
Permiteţi-mi, în numele Guvernului şi al cetăţenilor Republicii Moldova, să adresez un salut cordial Doamnei Cancelar Federal, Angela Merkel.
Stimată Doamnă Cancelar Federal,
Prezenţa Dumneavoastră ne onorează foarte mult. Sînt convins că acest eveniment cu adevărat istoric va marca profund relaţiile Republicii Moldova cu Republica Federală Germania şi va determina integrarea europeană a ţării noastre.
Este un moment pe care l-am aşteptat şi care, iată, se produce după douăzeci de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Se produce într-o perioadă de apropiere fără precedent dintre ţările noastre, angajate într-un parteneriat european. Îmi permit să afirm că este şi o confirmare a importanţei transformărilor democratice care au loc în ţara noastră.
Republica Moldova nu este situată în Europa de Est, ci chiar în inima Europei. Istoria, limba, tradiţiile şi valorile – toate ne recomandă ca ţară central-europeană, dar cel mai mult ne recomandă viziunea pe care o avem pentru viitorul nostru comun: un viitor în care Republica Moldova este integrată plenar în Uniunea Europeană din punct de vedere politic, economic şi cultural.
Viziunea europeană a cetăţenilor noştri este o viziune pentru democraţie şi drepturile omului, pentru mai multe locuri de muncă şi investiţii, pentru performanţă şi concurenţă, pentru oportunităţi noi de afaceri şi agricultură modernă, pentru libertatea de a circula fără bariere într-o Europă unită.
Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă, de multe ori, schimbări, pe alocuri dureroase și dificile, pe care trebuie să le facem aici, acasă. Sîntem conștienţi de asta, însă beneficiile integrării europene justifică efortul depus.
Ne-am angajat ferm să apropiem ţara noastră de standardele europene, iar astăzi ne aflăm într-un proces amplu de transformări politice şi economice. Avem dificultăţi de ordin intern, dar acestea nu sînt insurmontabile. Una din ele este reintegrarea teritorială şi exercitarea suveranităţii pe întreg teritoriul naţional. Sîntem recunoscători, Dnă Cancelar Federal, pentru atenţia constantă pe care o acordaţi soluţionării acestei probleme şi pentru efortul pe care-l depuneţi în direcţia respectivă.
Nu am fi reuşit să determinăm o nouă dinamică procesului de reglementare a conflictului transnistrean, dacă nu ar fi existat iniţiativa de la Mesenberg şi implicarea Dvs. personală în dezbaterea problemelor unei zone care a conservat proiecţiile geopolitice ale unui trecut bipolar. Contăm în continuare pe sprijinul Germaniei în acest proces de maximă importanţă pentru ţara noastră.
Noi, în Republica Moldova, construim o țară în care să existe respect pentru statul de drept și libertatea de expresie, pentru inițiativă privată şi libertatea antreprenorială. Ştiu, Doamnă Cancelar, că acestea sînt valorile Germaniei de astăzi. Ele sînt şi valorile Moldovei de astăzi, pentru că sînt valori europene.
Germania este o ţară model pentru Republica Moldova, o ţară liberă politic şi economic, stabilă şi democratică, o voce puternică pe plan mondial. Germania ne oferă un foarte bun exemplu de dezvoltare economică, dar şi de rezolvare a situaţiilor ce vizează unitatea naţională şi teritorială a statului.
Această imagine bună a Germaniei în Moldova vine şi din legăturile seculare dintre popoarele ţărilor noastre. Mai mult de jumătate de secol în urmă, pe teritoriul actual al Republicii Moldova locuiau circa 100 mii etnici germani, oameni harnici, inventivi, cu spirit de iniţiativă, care au contribuit esenţial la dezvoltarea societăţii noastre. Pentru noi este o mîndrie că fostul Preşedinte german, Horst Kohler are rădăcini basarabene, iar Carol Schmidt, un descendent dintr-o familie de etnici germani, a fost primar al Chişinăului timp de un sfert de secol, contribuind decisiv la modernizarea actualei capitale a Republicii Moldova.
Stimată Doamnă Cancelar Federal,
Dumneavoastră sînteţi un lideri marcant politic al timpului nostru, sînteţi unul din marii politicieni ai Europei. Prin soluţii inovative aţi consolidat unitatea europeană, marcînd nu doar cursul istoric al poporului german, dar şi al întregii Europe.
Credem în această unitate, pentru că ne dorim şi noi un viitor european. Cancelarului Adenauer îi aparţine o remarcă care conferă o semnificaţie aparte dezideratului de integrare europeană a ţării noastre. „Noi toţi trăim sub acelaşi cer”, spunea el, „dar nu avem aceleaşi orizonturi”. Dlui făcea această afirmaţie în contextul existenţei Zidului berlinez, însă pentru noi ea este actuală şi acum. Cu ajutorul Germaniei şi al Dvs. personal, Dnă Cancelar, ne dorim să trăim sub acelaşi cer, avînd aceleaşi orizonturi. Nu există o altă alternativă viabilă pentru ţara noastră, decît integrarea europeană. Îmi exprim convingerea că, prin munca pe care o depunem, Republica Moldova va deveni parte a marii familii europene.
Închei prin a Vă exprima încă o dată, Doamnă Cancelar Federal, gratitudine pentru vizita pe care o efectuaţi în ţara noastră! Vă asigur că Republica Moldova va rămîne un partener consecvent şi de încredere al Germaniei în eforturile de promovare a valorilor democraţiei în lume.”