Viceprim-ministrul Eugen Carpov şi reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, au avut la 6 septembrie 2012 o întrevedere de lucru în sediul Misiunii OSCE din oraşul Bender, informează Biroul pentru reintegrare. În cadrul şedinţei, Eugen Carpov a abordat problematica respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, reiterând poziţia privind necesitatea eliberării cetăţeanului moldovean Alexandru Ursu aflat în detenţie în regiunea transnistreană şi a respectării drepturilor fundamentale în cazul lui Alexandru Bejan, elevul român de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Precizăm că Alexandru Bejan, în urmă cu câteva luni, când avea numai 17 ani, a fost răpit de la școală de către niște ofițeri al KGB-ului, care l-au supus unui tratament inuman. Timp de câteva ore, aceștia l-au anchetat, șantajat și obligat să scrie un autodenunț din care să reiasă că el ar fi autorul unor bilete de amenințare trimise grădinițelor din localitate. În baza acestei acuzații, Alexandru Bejan, elev în clasa a XI-a la liceul românesc “Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost acuzat de terorism. În prezent, el are interdicția de a părăsi așa-zisa “Republică Moldovenească Nistreană”, astfel fiindu-i încălcat dreptul la libera circulație.
În acest caz, Consiliul Judeţean al Elevilor din Brăila a înaintat o petiţie online şi a colectat semnături pentru sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor decizionali cu privire la situaţia deosebit de gravă a elevului Alexandru Bejan. Acestei iniţiative i s-a alăturat şi Platforma Civică Acţiunea 2012. Petiţia poate fi semnată la această adresă online.
Alexandru Ursu, poliţist originar din Căuşeni, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fiind acuzat de autorităţile din stânga Nistrului că ar fi intrat ilegal în posesia unui apartament la Tiraspol.