În cadrul vizitei de lucru efectuate la Roma, Prim-vicepreşedintele Parlamentului Rep. Moldova, Vlad Plahotniuc, a avut întrevederi cu vicepreşedintele Senatului Republicii Italia, Vannino Chiti, şi cu alţi senatori, printre care Fabrizio Di Stefano, membru al Grupului parlamentar de prietenie moldo-italian, informează MOLDPRES.
Senatorii de la Roma au menționat că Italia va sprijini semnarea, în viitorul cât mai apropiat, a Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. „Atât parlamentarii noştri europeni, cât şi cei de din Italia fac eforturi pentru ca Republica Moldova să semneze anul viitor Acordul de asociere cu UE”, a menționat senatorul Fabrizio Di Stefano. Vicepreşedintele Senatului, Vannino Chiti, a subliniat importanța integrării Rep. Moldova în UE și din punct de vedere a contextului regional. „Dorim să oferim perspective europene clare pentru Republica Moldova. Italia pledează pentru un proces de stabilizare a întregii Europe de Sud-Est, iar cazul Republicii Moldova poate fi o poveste de succes în această regiune”.
În acest context, Vlad Plahotniuc a propus o ideea unei cooperări tripartite între Legislativele Republicii Moldova, Italiei şi Croaţiei, astfel încât Rep. Moldova să preia experienţa pozitivă a acestor state, inclusiv practicile din cadrul procesului de integrare europeană. „Avem multe afinităţi culturale şi istorice cu Italia, pe care o considerăm o punte de legătură a Moldovei cu Uniunea Europeană”, a precizat Prim-vicepreşedintele Parlamentului Rep. Moldova.
În cadrul întrevederii cu omologul său din Senatul italian, Vlad Plahotniuc a discutat şi despre recunoașterea diplomelor de studii ale cetățenilor Rep. Moldova. „Dorim să obţinem cât mai curând o recunoaştere a diplomelor de studii moldoveneşti pe piaţa muncii din Italia, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată activa în domeniile lor de specialitate”, a declarat Vlad Plahotniuc.
Vlad Plahotniuc s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Confederaţiei Generale a Industriei italiene (Confindustria), cărora le-a spus că „unul dintre obiectivele noastre este să facem din Republica Moldova o piaţă atractivă pentru investitorii italieni şi pentru cei din alte ţări”. În acest context, Paolo Zegna, vicepreşedintele Confindustria, a menţionat că investitorii mizează pe o comunicare mai eficientă cu autorităţile locale şi pe dezvoltarea în Moldova a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
Din delegaţia deputaţilor moldoveni au mai făcut parte Igor Corman, preşedintele Comisiei de politică externă şi integrare europeană, şi Andrian Candu, preşedintele Grupului de prietenie cu Italia din Parlamentul Republicii Moldova.