Directori şi profesori ai şcolilor şi liceelor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au petrecut o săptămână la odihnă în România.
Şederea acestora la staţiunea balneoclimaterică Slănic Prahova şi la Bucureşti a fost organizată de către Asociaţia Tighina, parte componentă a Platformei Civice Acţiunea 2012. Această perioadă de vacanţă vine în contextul în care la 9 octombrie s-a încheiat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu privire la încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană de către Rusia. Instanţa europeană a condamnat în acest caz Federaţia Rusă, obligând-o să achite daune morale de 1,02 milioane de euro unui grup de elevi, părinţi şi cadre didactice din stânga Nistrului.
,,Acest sejur a fost foarte de folos. Am primit şi un pic de tratament, în măsura posibilităţilor, de care suntem foarte mulţumiţi”, a declarat unul dintre beneficiarii concediului în România, domnul Anatol Croitoru, preşedintele Asociaţiei Voluntarilor de Război (Coşniţa). Doamna Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina s-a arătat mulţumită de săptămâna de relaxare în România. ,,Este foarte important pentru noi că am fost invitaţi de Asociaţia Tighina, în persoana domnului Alexei Paluţă, pe care îl avem ca prieten deja de 10 ani şi că am fost toţi împreună şi am avut posibilitatea să comunicăm şi să ne odihnim”, a precizat doamna Roibu. ,,Stăteam aşa şi ne gândeam cu colegii, că noi tot timpul suntem învinuiţi că suntem români, că dorim unire cu România. Cum poţi să spui că suntem diferiţi, când vorbim aceeaşi limbă, când avem aceleaşi tradiţii?”, a ţinut să puncteze doamna Eugenia Halus, directoarea Liceului Teoretic „Evrica” din Râbniţa. Şi domnul Constantin Sucitu, directorul Gimnaziului ,,Corjova” din Dubăsari şi-a exprimat mulţumirea cu privire la concediul petrecut în România. ,,A fost o săptămână de vis pentru noi, acei directori care stăm la straja limbii române în Transnistria şi opunem rezistenţă separatiştilor de la Tiraspol”, a declarat acesta.
În acelaşi context, directorii şi profesorii care predau în limba română în stânga Nistrului şi-au amintit de vara anului 2004, când Sovietul Suprem de la Tiraspol a decis să închidă cele opt şcoli cu predare în limba română din teritoriu şi să le treacă în subordinea autorităţilor separatiste şi au salutat decizia recentă a CEDO. ,,Mi-am amintit de calvarul anului 2004, când toţi cei care doreau să ne lipsească de sediu, stăteau ca nişte câini, aşa, la o poartă, de unde aşteptau să strivească nişte fiinţe nevinovate, nişte copii care doreau şi doresc în prezent să îşi cunoască limba, istoria, nişte părinţi care luptau pentru drepturile copiilor lor la învăţătură în limba maternă”, a povestit doamna Eugenia Halus. ,,Cred eu că se va mări numărul elevilor care vin la liceul nostru, am în vedere copiii de clasa a I-a. Pentru că toată lumea vorbeşte îm oraş despre decizia Strasbourg-ului şi oamenii vor veni la liceul nostru”, s-a arătat încrezătoare domna Roibu.